Většinový předvolební názor českého voliče

11. 10. 2013 9:26:02
Máme chvilku do voleb a docela se vyprofiloval postoj českého voliče, se kterým půjde k urnám. Nuže:

Český volič je přesvědčen, že za socialismu bylo celkem fajn.

Komunisti měli jakýsi bezedný prácojem, ve kterém stačilo zalovit a každý měl práce, kolik chtěl. Práce bylo dokonce tolik, že ten, kdo ji neměl, mohl skončit i ve vězení. A nebylo málo těch, kteří tam proto skončili.

Práce bylo dost, protože se nekradlo a ČSSR patřila mezi nejvyspělejší země světa. Vyráběli jsme tolik oceli, že jsme byli druzí na světě v její výrobě na jednoho obyvatele. Výroba oceli byla pro ČSSR výhodná, protože byla energeticky velmi náročná, spotřebovalo se při ní spousta uhlí a elektřiny. Elektřinu bylo nutno vyrobit, uhlí vykopat a převézt přes půl republiky, železnou rudu ze SSSR dokonce přes půl světa. To přinášelo další nekonečné pracovní příležitosti.

Byli jsme natolik vyspělí, že jsme jediný model státní automobilky Škoda Favorit mohli vyrábět hned ve třech karosářských variantách.

Dokonce naše továrny byly schopny vyrábět takové složité elektrotechnické výrobky, jako je barevná televize. A kdyby nedošlo ke zločinnému převratu v roce 89, vyráběli bychom i osobní počítače. Ve Zbrojovce Brno už měli připravený projekt na výrobu 16bitového počítače s procesorem ekvivalentním Intelu 286, který by byl spuštěn již v roce 1992, a jistě by byl natolik úspěšný, že by se vyráběl dodnes.

Nekradlo se, všichni byli na sebe hodní, nic si nezáviděli, nebyla korupce a protekce.

Všichni měli zhruba stejně, nebáli se o práci, měli sociální jistoty, a kdo chtěl, mohl kdykoliv k moři do Rumunska nebo Bulharska. A když na tom mermomocí trval a neměl nějaký škraloup, mohl jet i do Jugoslávie, ale jestli si někdo myslí, že to bylo nějaké bůhvíco...

Potraviny byly natolik poctivé a zdravé, že nebylo třeba na obalech uvádět drobným písmem, kolik obsahují Éček. Jogurt byl prostě jogurt, máslo bylo máslo, všude všechno stálo stejně, nebylo třeba sledovat nekonečné letáky slev a chodit pro mlíko sem a pro chleba zase támhle. Pomeranče byly až z Kuby (kdepak dneska jsou?), a mandarink taky neznali jen z vyprávění. Když byl vedoucí zeleniny dobrák, rozpočítal je tak, aby se dostalo na každého ve frontě.

Stát stavěl byty a ty rozdával zadarmo, zadarmo bylo i zdravotnictví, jedno z nejlepších na světě. A komu nestačilo, od veksláka vždycky nějak sehnal pod rukou kvalitní švýcarský lék. A když strčil primáři něco do kapsy, měl i celkem naději, že se uzdraví.

Dobře fungovalo i školství. Vychovávalo jen potřebné odborníky s vysokým morálním kreditem. Nespolehlivé vyřazovalo. A když se správná obálka vsunula do správné kapsy, děcko se dostalo i na přeplněný obor.

Zemědělství bylo výkladní skříní. Vyrábělo se tolik potravin, že jich byly plné popelnice. Mohlo se jimi plýtvat dle libosti. Chlebem a jablky se krmila prasata. Ceny potravin byly tak nízké, že ani zdaleka nepokrývaly náklady na jejich výrobu.
To vše hradil velkodušný stát z peněz, které měl ukryté v penězojemu, hned vedle prácojemu....

Pak ale přišlo zvonění klíči a Klaus s Kalouskem penězojem a prácojem ukradli a kdesi ho ukryli, aby se jen oni měli líp, než ostatní.

Ale komunisti, Okamura a Babiš moc dobře vědí, kam ti proradní pravičáci penězojem a prácojem ukryli, a až tito pánové a dámy vyhrají volby, zase je slavnostně s lidmi a pro lidi otevřou a bude líp.

To si přeje 85 % lidí. Ten zbytek, to jsou právě ti, co zvonili klíčema. Pravičáci, zloději, korupčníci.

Nuže, vzhůru k volbám, soudruzi lidi!

Autor: Lumír Vitha | pátek 11.10.2013 9:26 | karma článku: 19.72 | přečteno: 649x

Další články blogera

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval? - Pokračování

Nebo spíš rozvinutí toho, co jsem napsal v pátek. To proto, že debata pod článkem se stočila pouze na školné, jako kdybych označil školné za univerzální všelék. V úvodu pro přehlednost zopakuju stěžejní odstavec zmíněného textu.

27.11.2023 v 6:04 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 285 | Diskuse

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval?

Na pondělí se chystá generální stávka, byť podle způsobu informování médií to vypadá jako stávka učitelů za vyšší platy. No neva, zůstanu jako učitel u toho, že i tak se to dá vyložit a že tudíž celkem snadno dopředu odhadnu,

24.11.2023 v 8:24 | Karma článku: 31.65 | Přečteno: 791 | Diskuse

Lumír Vitha

Je Prigožin skutečně mrtvý?

Po středeční nehodě letadla na trase Moskva - Petěrburg existuje možnost, že opravdu mrtvý je. I když - řečeno slovy klasika - možná ještě trochu žije.

25.8.2023 v 13:25 | Karma článku: 10.31 | Přečteno: 339 | Diskuse

Lumír Vitha

Hybrindák už bůhvíkolikátý aneb Někdo se hybridem už narodil

Minule jsem skončil u hybridů, které už se aspoň chvilku umějí chovat jako elektromobily. Řeč byla o vozech, které vycházejí ze sériových modelů a využívají s nimi mnoho společných dílů, včetně poháněcí soustavy. Ale na konci

22.6.2023 v 9:07 | Karma článku: 5.92 | Přečteno: 224 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 227 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 388 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 574 | Diskuse
Počet článků 219 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1277

Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...