Nevěř mEETům, které ti bulíkují

Tak už jEETo tady. Už to spustili. A už taky víme, že někde ještě vydávají účtenky "postaru", jinde zdražili nebo zavedli "babišné" a teď z toho mají na krku ouřad. Co to ale je, to EET? Co to stojí, co to obnáší, co to přinese?

A komu?

Mezi bulíky koluje spousta mýtů a pověr o láci a spasitelnosti EET, která jediná teprve se zlodějíčky zatočí a podnikatelské prostředí narovná... Pojďme si k nim něco říci.

Mýtus první - EET přinese státu spoustu nových informací k odhalení daňových podvodníků
Nepřinese. Už teď platí povinnost mít registrační pokladny, které každou účtenku, každý nákup evidují. EET pouze duplicitně zaznamenává transakce ještě na serverech MF. Jen naiva může doufat, že jen tam. Ale o tom níže.

Mýtus druhý - Pokladnička stojí 5000 a lze si ji odečíst z daní, takže jaké náklady navíc?

Ano, nejlevnější pokladnička stojí do 5000 a fyzická, nikoli právnická osoba, si ji může odečíst z daní. Ale tahle pokladnička umí jen odeslat jedno číslo na FÚ a přijmout FIK. Kdo neví, co to je, najde to na účtence. Jestliže nejste plátci DPH a například máte penzionek o dvanácti lůžkách a děláte tři čtyři platby za týden, pak je to jedno.
Problém nastává ale už u plátce DPH, zejména pokud třeba dělá hostům snídani. Pak musí každou platbu rozdělit do tolika účtenek, kolik použije sazeb DPH. Tedy ubytování 21%, občerstvení 15% a ubytovací poplatek obci 0%. Plus paragon, aby zákazník věděl, za co vlastně platí. Takže za 1 službu 4 účtenky.
Pokud chce kasičku, která umní aspoň sloučit tři účtenky do jedné, už si musí připlatit. Obvyklá taxa je 200 - 250 Kč měsíčně. Plus cca 1000 Kč instalace a zprovoznění software. Tím se počet účtenek sníží v lepším případě na jednu, v horším na dvě.

Restaurace a obchody už to mají horší. Tam vydávají desítky i stovky účtenek denně a není možné z časových důvodů hrát si s blbou kasičkou. Tam už si musíte pořídit vyšší level. Kasa stojí okolo 14 - 15 tisíc, poplatek za licenci na 1 kasu 6 - 9 stovek. Pokud jste doteď neměli skladovou evidenci na položky, pouze na koruny (což doteď bohatě stačilo jak obchodníkům, tak financům), musíte si všechno převést na položky. Udělat mimořádnou inventuru. Nahrát EANy, názvy zboží, ceny. Nebalené zboží nemá EAN, je třeba vytvořit systém PLU-ček...
A nastanou další problémy. Doteď obchodník dával slevu tak, že přepsal cenu a namarkoval cenu po slevě. Teď bude muset vymyslet nový systém slev, protože nelze evidovat jedno zboží s více cenami. A slevovat lze pouze o částku nebo o procenta. Pro bulíka trivialita, pro obchodníka další zbytečná komplikace.
A navíc se o ten systém někdo musí starat. U jedné restaurace nebo obchodu je to práce tak na půl úvazku. Vím, o čem mluvím. U nás už taková kasa běží.
Ergo: Pořizovací Náklady cca 30 tisíc, měsíčně vás to vyjde bratru na 10 000 Kč. Ročně hodně přes 100 tisíc na jednu kasu.

Mýtus třetí - EET prospěje nám všem

EET vymyslel Andrej Babiš. Za jedním z největších prodejců EET systémů stojí Martin Roman, bývalý ředitel ČEZu, vlastník Škody Transportation. Oba oligarchové, magnáti, kterým se mimořádně hodí just-in-time informace o vývoji trhu. Okamžitě se dozvědí, co koupit a co prodat. To je velká výhoda. Jim to opravdu prospěje.
A nám ostatním? Nám to žádný užitek nepřinese. Ti, co obcházejí registrační pokladny, budou obcházet i EET. Podstatou toho všeho je dělat pro takové lidi, kteří účtenku nepotřebují a dovedou mlčet. A takových je pořád dost.

Možná se chytne pár zlodějíčků, ale 18 miliard ročně? Pokud by průměrný lump krátil daň o 100 tisíc ročně, muselo by takových gaunerů být 180 000. 180 tisíc lumpů, z nichž jeden každý by zatajil daňový základ cca 700 000 Kč... Vzhledem k tomu, že do EET se dosud zapojilo asi 40 tisíc provozů, musel by každý z nich krást ještě násobně více...
A že to doženou ty obchůdky na návsích nebo večerky v kočárkárnách? Drtivá většina trhu patří řetězcům a ty už dávno na EET jedou. Tam žádný prostor není.
Ergo - EET poskytne informace obřím investorům, aby investovali s menším rizikem. Nám to akorát zavře hospody.

Mýtus čtvrtý - Tlačítko Nefiskalizovat umožňuje podvádět

Podle toho spolehlivě poznátek skutečného bulíka. Tohle tlačítko způsobí, že se platba neregistruje na serveru FÚ. Proč? No protože zákazník zaplatí převodem! Představte si školní výlet. Děti se najedí, učitel podepíše objednávku a škola zaplatí na fakturu. Ale ty děti jedly kokrétní jídla u konkrétních stolů, někdo je musel uvařit a naservírovat. Ergo - systém to všechno zaevidoval, ale hotovost nepřijal. Takže není důvod tržbu evidovat na FÚ.
A jak poznáte, že neproběhla fiskalizace? Na účtence je to napsané. Paranoidní udavač může hned letět na berňák práskat.

Mimochodem - za první den se jich našlo podle ČT24 130...

Buďte FIK!

Autor: Lumír Vitha | sobota 3.12.2016 9:27 | karma článku: 45,93 | přečteno: 10347x
  • Další články autora

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval?

24.11.2023 v 8:24 | Karma: 31,83

Lumír Vitha

Je Prigožin skutečně mrtvý?

25.8.2023 v 13:25 | Karma: 11,44

Lumír Vitha

Hybrindák 4 - Skutečný hybrid

16.6.2023 v 8:26 | Karma: 5,14

Lumír Vitha

Hybrindák 20230612

13.6.2023 v 6:16 | Karma: 6,64

Lumír Vitha

Do školy na devátou - proč ne?

30.7.2022 v 12:20 | Karma: 23,04
  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,45
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.