Co se děje na poli - Sklizeň, podmítka

14. 08. 2019 9:41:48
Letošní mediální léto se nese ve znamení zemědělství. Přetřásá se vliv zemědělství na tvorbu krajiny, zadržování vláhy, horce aktuálním tématem je trávení či netrávení hrabošů. A lidé jsou na to citliví.

Cítíme se být ohroženi. Suchem, chemickými preparáty, které zemědělství používá, rychlým úbytkem živočišných i rostlinných druhů, živočišnou výrobou, protože skot prdí metan... Zároveň se cítíme být i kompetentní si k tomu říci svoje. Lovíme z paměti poučky z prvouky, fragmenty z budovatelských seriálů i kusé vzpomínky z návštěvy babičky a dědečka kdesi na venkově. Operujeme pojmy jako "hluboká orba", o níž soudíme, že se zanedbává a je nahrazována "vtlačováním sadby do rozrušeného strniště", pohoršujeme se nad tím, že dnes už sláma neleží na poli až do podzimu, jak jsme to zhusta vídali za komárů.

Jak to tedy vlastně je? Co se dnes na těch polích vůbec děje? Pojďme si o tom vyprávět. Ostatně je docela příhodná doba. Léto je totiž období, kdy se přímo rozhoduje o dvou úrodách - o té letošní a o té příští rok. Léto přivádí do polí prakticky všechno nářadí, které mají zemědělci k dispozici. Nechme teď stranou to, jestli jsou lepší velké šíré lány nebo malá políčka obehnaná mezemi a remízky - na to bude ještě čas - a pojďme se soustředit na jednotlivé operace. On ten vliv na krajinu, druhovou pestrost či na klima jsou závislé právě na nich.

Nejznámějším symbolem léta na poli je sklízecí mlátička, lidově zvaná kombajn.

Monstra ne nepodobná přízrakům hřmotně plující porostem, doprovázená oblaky prachu, sklízí především obilí. Ale umějí sklidit a vymlátit i celou řadu dalších plodin - řepku, mák, kukuřici, hrách, traviny na semeno a další. Samotná sklizeň - tedy posečení porostu, oddělení zrna od slámy a jeho následný odvoz z pole - je však jen zlomkem celkového objemu prací, které je třeba v létě na poli vykonat, aby letošní i ta příští úroda dopadly co nejlépe.

Jak jsem řekl - zrno od kombajnů odvezou traktory na vlečkách nebo nákladní auta na korbách. Kam? Nejdřív většinou někam pod kolnu a pak do čističky a sušičky k posklizňové úpravě a do výkupu. Ještě letos se tam taky podíváme.

A co sláma? Jsou v podstatě dvě možnosti. Buď ji kombajn uloží do řádku, ze kterého ji následně sebere samosběrací vůz nebo lis, nebo ji rozdrtí v instalovaném drtiči slámy a rozhodí po poli. To v případě, kdy zemědělec nemá pro slámu využití. Pokud se sláma uklízí, musí se to udělat co nejdřív po sklizni, nejlépe ještě týž den. Jakákoliv prodleva nepříznivě ovlivňuje hospodaření s vodou, jak si povíme dál. Úklidem slámy končí na poli hospodářský rok a začíná nový, na jehož konci bude sklizeň následující plodiny.

Okamžitě po odvozu slámy je třeba provést jednu z nejdůležitějších polních prací - podmítku. Podmítka by měla proběhnout do 48 hodin po odstranění porostu. Proč?

Jarní obiloviny jsou na poli zhruba 3 - 5 měsíců, ozimy víc než dvakrát tolik. Za tu dobu se povrch pozemku slehává, tuhne a vytváří se tzv. půdní škraloup. Celistvá, málo propustná pokrývka, která obsahuje velké množství kapilár, jimiž vzlíná půdní vláha směrem k povrchu, která ale zároveň brání rychlému vsakování srážkové vody, takže ta většinou odtéká z pole pryč. Čím těžší půda, tím větší má sklon k půdnímu škraloupu. Pokud je kyselá a musí se vápnit, je to ještě horší.

Po odstranění porostu se na slunci a ve větru vzlínající voda rychleji odpařuje a pole se více vysušuje. Proto je třeba pole bezodkladně podmítnout, a to do hloubky cca 6 - 12 cm. Hrudky vzniklé rozbitím škraloupu přeruší kapilární systém, zastíní ústí kapilár, chrání je před větrem a samy mnohonásobně zvětší vsakovací povrch pro případnou srážkovou vodu. Tím sníží rychlost odpařování půdní vláhy a vytvoří jakousi houbu, která do sebe nasaje případnou dešťovou vodu.

Avšak to je jen půl významu podmítky. Druhou polovinu tvoří velmi efektivní likvidace plevelů. Po sklizni na poli zůstane spousta nežádoucích semen. Ať již plevelných rostlin (laskavec, svízel, pcháč atd..), nebo rostlin zaplevelujících, tedy ztracených semínek předchozí plodiny, která je sice kulturní, ale následnou plodinu může omezovat. Všem těmto semínkům podmítka vytvoří příznivé podmínky pro vzejití. Semínka vyklíčí a orba, která by měla následovat za cca 2 týdny, je zlikviduje. Přemění je na hnojivo.

Nářadí pro podmítku se jmenuje podmítač a často připomíná pluh. To je důvod, proč se často podmítka s orbou zaměňuje. Dnes už se ale používají i jiné druhy podmítačů, především talířové, protože účelem podmítky není půdní skývu obrátit a zaklopit, podmítač pouze rozruší půdní škraloup.

Z dob svých mechanizátorských začátků v osmdesátých letech si pamatuju, že se k podmítce přistupovalo dost laxně, sláma většinou ležela na poli do podzimu. Dnes, když se podíváte kolem sebe, vidíte, že pole jsou skutečně rychle podmítána a že zemědělci si své půdy i vody více váží.

Tady je odkaz na video s podmítajícím kirovcem, tenhle ruský třistakoňový kolos se dneska už málo vidí.

Příště si povíme něco o orbě.

Autor: Lumír Vitha | středa 14.8.2019 9:41 | karma článku: 23.10 | přečteno: 1283x

Další články blogera

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval? - Pokračování

Nebo spíš rozvinutí toho, co jsem napsal v pátek. To proto, že debata pod článkem se stočila pouze na školné, jako kdybych označil školné za univerzální všelék. V úvodu pro přehlednost zopakuju stěžejní odstavec zmíněného textu.

27.11.2023 v 6:04 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 285 | Diskuse

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval?

Na pondělí se chystá generální stávka, byť podle způsobu informování médií to vypadá jako stávka učitelů za vyšší platy. No neva, zůstanu jako učitel u toho, že i tak se to dá vyložit a že tudíž celkem snadno dopředu odhadnu,

24.11.2023 v 8:24 | Karma článku: 31.65 | Přečteno: 791 | Diskuse

Lumír Vitha

Je Prigožin skutečně mrtvý?

Po středeční nehodě letadla na trase Moskva - Petěrburg existuje možnost, že opravdu mrtvý je. I když - řečeno slovy klasika - možná ještě trochu žije.

25.8.2023 v 13:25 | Karma článku: 10.31 | Přečteno: 339 | Diskuse

Lumír Vitha

Hybrindák už bůhvíkolikátý aneb Někdo se hybridem už narodil

Minule jsem skončil u hybridů, které už se aspoň chvilku umějí chovat jako elektromobily. Řeč byla o vozech, které vycházejí ze sériových modelů a využívají s nimi mnoho společných dílů, včetně poháněcí soustavy. Ale na konci

22.6.2023 v 9:07 | Karma článku: 5.92 | Přečteno: 224 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 219 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1277

Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...