Co se děje na poli - slunce pálí, vítr fouká

13. 09. 2019 8:40:37
Z hlediska počasí se může zdát, že přicházím s křížkem po funuse, ale vzhledem k tomu, že nedávné Máte slovo a následný rozhovor s expertem na bioklima tohle téma rozvířily, myslím, že není zas tak mimo mísu se připojit.

Doba je taková, která přeje byznysu. A ten se nevyhýbá ani zemědělství. I zemědělec je podnikatel, i on chce levně vyrobit a dobře prodat, i on chce svoje zisky. Dělají to tak všichni, tak proč zrovna do zemědělců se v poslední době všichni navážejí (jak ostatně ve zmíněném rozhovoru naznačil ten pan expert)?

Je to proto, že zatímco ostatní byznysmeni si opatří naleštěnou kancelář, nebo si za městem postaví hranatou šedivou kostku, což obojí se po amortizaci prostě strhne a vymění, zemědělec pracuje s krajinou. Ano, vnímám, pracuje hlavně s půdou, ale půda snad není součást krajiny? Ale je, je to dokonce její podstata! Půdu nelze amortizovat, nelze ji vytěžit, vyčpělou a zastaralou odvézt na skládku nebo do spalovny a nechat si poslat padesát vagónů čerstvé a lepší.

Takže zatímco ostatní byznysmeni prodí publikum maximálně tím, že chodí v drahých oblecích, jezdí v drahých autech a staví sousedům za plotem hranaté ohavnosti, zemědělci mění krajinu. Mění ji tak, aby jim co nejméně překážela.

Máš málo lidí? Kup si silnější traktor a za něj širší a větší nářadí. Že se s ním po úzké cestě nedostaneš na pole? Tak tu cestu rozšiř! Vytrhej stromy a keře, srovnej to mulčovačem a je po problému. Máš mokro na poli? Natáhni meliorační trubky, vydláždi a narovnej koryto potoka a máš po problému. Ostatně začali s tím - a dost masivně - už hospodáři za první republiky. Že musíš každou mez složitě objíždět přes už obdělané? Že musíš pořád balit a rozbalovat ramena postřikovače, abys je o něco neulomil nebo abys nepostříkal něco dvakrát? Spoj pozemky, jdi do větších ploch a je po problému! Že máš na poli hraboše? Nasypej tam Stottux a je po problému.

Jenomže silnější a větší traktory musí přenášet větší výkony a tím degradují půdu utužováním v horizontálním směru. Půda se agreguje do malých mrtvých hrudek s vlastnostmi kamene. Likvidace vegetace podél cest (kterou masivně provedli komunisti hlavně v 50. a 60. letech) znamená odstranění překážek pro vítr, odstranění přirozených ochlazovačů krajiny (půda krytá stromy nebo keři může být až o 20 Kelvinů - nebo stupňů Celsia, to je jedno - chladnější než půda holá) i hnízdišť a norovišť predátorů živících se polními hlodavci. Přirozené překážky jim také pomáhali lépe vyznačit bránit svá loviště. A lépe je využívat. Kde se mají tito živočichové uhnízdit, když na sebe vidí? Musí být neustále ve střehu, ve stresu, to zhoršuje jejich zdravotní stav a zkracuje produktivní život.

Rozsáhlé plochy čítající i kilometry čtvereční bez stromů a keřů slunce snadno ohřeje. Od nich se ohřeje vzduch a začne stoupat vzhůru. Na jeho místo se tlačí studený, ale ten ochlazuje jen okraje ploch. Ačkoli postupuje dále směrem ke středu takové plochy, je stále teplejší a tudíž méně ochlazuje. Důsledkem to je, že středy odkrytých ploch se ohřívají na nebývale vysoké teploty, vzduch nad nimi rychleji stoupá, na jeho místo se rychleji tlačí jiný. Rychlost větru roste, vítr s sebou bere vodu i půdu. Navíc s rostoucí teplotou stoupá absorpční schopnost vzduchu, takže čím je vzduch teplejší, tím více vody se do něj "vejde". Stoupající teplý vzduch prohřívá i vyšší vrstvy atmosféry, takže voda později kondenzuje. To už bývá ale odnesena prouděním, které je v těchto výškách také poměrně rychlé.

Obnova stromů a keřů podél cest, rozčlenění velkých sto a více hektarových pozemků na menší, jejich důsledné ohraničení pásy keřů a stromů sníží teplotu krajiny a vytvoří překážky pro vítr. Chladnější vzduch nenasaje tolik vody, pomalejší vítr ji neodnese daleko, voda zkondenzuje v nižších výškách a spadne blízko místa, odkud se odpařila.

Predátoři budou mít bezpečnější a četnější hnízdiště, menší ohraničená loviště, bude jich víc a budou tedy intenzivněji lovit.

Čtyř a více honový osevní postup se zařazením jeteloviny přinutí zemědělce k hluboké orbě (cca 30 cm) alespoň jednou za dva - tři roky. Tím se naruší přirozená noroviště hrabošů, kteří norují 30 - 50 cm pod povrchem. Dnešní škrábání půdy po zádech se zpracováním do max. 15 cm jim nijak neškodí, na obrovských pláních nemají nepřátele, zato mají všude dost potravy.

Suma sumárum - rozdělení krajiny krajině jednoznačně prospěje. Ale nemůžeme chtít po zemědělcích, aby s tím začali sami, jen tak, sami od sebe. Je k tomu třeba vytvořit ucelený národní program, který bude zemědělce motivovat k ochraně krajiny a který jim uhradí náklady s tím spojené. Zemědělci mají právo na zisk a my všichni zase na zdravé prostředí. Vždycky bude záležet na tom, čí zájmy aktuální vládní garnitura zastupuje.

Autor: Lumír Vitha | pátek 13.9.2019 8:40 | karma článku: 22.77 | přečteno: 455x

Další články blogera

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval? - Pokračování

Nebo spíš rozvinutí toho, co jsem napsal v pátek. To proto, že debata pod článkem se stočila pouze na školné, jako kdybych označil školné za univerzální všelék. V úvodu pro přehlednost zopakuju stěžejní odstavec zmíněného textu.

27.11.2023 v 6:04 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 281 | Diskuse

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval?

Na pondělí se chystá generální stávka, byť podle způsobu informování médií to vypadá jako stávka učitelů za vyšší platy. No neva, zůstanu jako učitel u toho, že i tak se to dá vyložit a že tudíž celkem snadno dopředu odhadnu,

24.11.2023 v 8:24 | Karma článku: 31.65 | Přečteno: 787 | Diskuse

Lumír Vitha

Je Prigožin skutečně mrtvý?

Po středeční nehodě letadla na trase Moskva - Petěrburg existuje možnost, že opravdu mrtvý je. I když - řečeno slovy klasika - možná ještě trochu žije.

25.8.2023 v 13:25 | Karma článku: 10.31 | Přečteno: 335 | Diskuse

Lumír Vitha

Hybrindák už bůhvíkolikátý aneb Někdo se hybridem už narodil

Minule jsem skončil u hybridů, které už se aspoň chvilku umějí chovat jako elektromobily. Řeč byla o vozech, které vycházejí ze sériových modelů a využívají s nimi mnoho společných dílů, včetně poháněcí soustavy. Ale na konci

22.6.2023 v 9:07 | Karma článku: 5.92 | Přečteno: 223 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.07 | Přečteno: 6018 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.41 | Přečteno: 340 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 290 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.59 | Přečteno: 434 | Diskuse

Helena Herynková

Pohled do historie Země jako apel do budoucnosti

Dobrodružná cesta napříč časem do dávno zaniklých ekosystémů Země, která může pomoci rozpohybovat dnešek a zajistit lepší budoucnost. Svou náruč otevírají Dávné světy, aby nás poučily.

18.2.2024 v 14:56 | Karma článku: 3.11 | Přečteno: 80 | Diskuse
Počet článků 219 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1277

Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...