Co se děje na poli - Pole se zmenší na max. 30 ha a skotu hrozí jatka

20. 09. 2019 5:48:07
S těmi poli je to dobře. A ten skot? Co je na tom divného?, říkáte si. To už tak chodí, skot je na mléko a maso. Po přečtení tohohle si ale musíme položit otázku: Jak dlouho ještě? A hlavně - co potom?

Začněme od konce, ostatně v době Windows to má svou logiku. Jakási Food and Land Use Coalition, která se prý zabývá výzkumem potravin, farmaření a ekologií, podle této zprávy dospěla k závěru, že (cituji): "Celosvětové zemědělství potřebuje změnu, protože škody, které způsobují současné postupy v zemědělství jsou vyšší než cena vyprodukovaných potravin." A prý se z toho lidstvo vykroutí jen tím, že "radikálně omezili spotřebu masa a mléka". Protože - opět cituji zdroj uvedení v perexu - "k jejich produkci je třeba 83 % zemědělské půdy". Tím se prý (tentokrát parafrázuji) uvolní asi 60 % zemědělských pastvin na jiné využití a ušetří se tropické pralesy, zejména ten brazilský.

Nuže - pojďme si říci, proč se hlavně kácejí tropické pralesy. "Také cíl politiků je zvýšit spotřebu ethanolu ze současných 26,7 mld. litrů/rok na více než 47 mld. litrů v roce 2028. I přes tyto sliby místních politiků to vypadá, že Brazílie bude předním exportérem této komodity. Snaha o snižování emisí vede většinu zemí k orientaci na alternativní paliva."

Jinými slovy - evropští ekoaktivisté si vymysleli a prosadili přimíchávání biosložek do paliv. Brazílie se toho chytla, zavětřila slušný a stálý byznys a rozhodla se produkci bioetanolu téměř zdvojnásobit. K tomu potřebuje plochy, to dá rozum. A kde je vzít? No tam, kde vždycky, vykácet kus tropického pralesa!

Přesně tak. Místo pralesa neporoste kukuřice, pšenice, tráva nebo jiné krmení pro dobytek. Poroste tam cukrová třtina, kterou zpracují na líh, dovezou k nám a nalijí nám ho do benzínu. A co na to Svědkové Grétini? Zakážou hovězí maso a mléko. Evropani to skousnou, už přece překousli ledacos. Prý se tím uvolní pastviny. Nu dobrá. pojďme se podívat, co zrušením skotu a uvolněním pastvin získáme.

Inu - nejspíš pole pro produkci rostlin pro lidskou výživu. Čili trvalé porosty, stále zelené, zlepšující půdní strukturu a biodiverzitu (to je také jedno z čarovných slovíček ekoaktivistů - biodiverzita, pamatujte si to slovo) tím, že poskytují přirozený úkryt spoustě hmyzu a drobných živočichů, nemluvě o paletě druhů rostlinných, nahradíme monokulturami obilí (zelené cca 3 měsíce v roce, se zanedbatelným kořenovým systémem, který nezabrání erozi a neudrží vodu), případně sóji (náhražky masa, 3 měsíce v roce zelená, alespoň její kořenový systém je užitečný, luštěniny obohacují půdu o dusík), případně něčím podobným. 9 měsíců v roce bude půda holá, bez zeleného krytí, po sklizni plodin bude vysychat, rozpalovat vzduch nad ní a ten i s tou odpařenou vodou odnese vítr někam daleko...

Navíc - aby to vyrostlo, budeme muset hnojit. Ale čím? Hnojem? Nebude skot, nebude hnůj. Zeleným hnojením? Tím dodáme půdě uhlík, ale jinak nic. Nezbude než hnojit chemicky. Nebo vyfasujeme pytlíky (papírové, to dá rozum, ty jsou ekologicky odbouratelné a v životním prostředí zanechávají nepřehlédnutelnou ekologickou stopu) a budeme kadit do nich. Následně to budeme nosit na pole a vracet tam co jsme si vzali. Dobrou chuť, dobrou trefu do pytlíku, a rozpálené slunce v duši, ekologičtí aktivisté, spasitelé životního prostředí!*

Ale abych nezapomněl - vláda včera rozhodla, že protlačí přes parlament zákon, který nařídí vysévat jednu plodinu na souvislé výměře maximálně 30 hektarů. Pak musí následovat plodina jiná. Je to velký pokrok směrem k tvorbě zdravé krajiny. S hovězími nápady ekoaktivistů si to p.t. čtenářstvo jistě srovná samo.

Hezký den!

* V jedné z diskusí jsem byl upozorněn na to, že zpochybňuji nahrazení statkového hnoje zeleným hnojením. Vždyť přece to, co je v hnoji, bylo předtím v půdě, a s tím hnojem se to tam vrací. Stejně jako se zeleným hnojením.
K tomu dodávám - zelené hnojení vrací půdě to, co v ní bylo, pouze tam, kde vyrostlo a té půdě to vzalo. Zatímco krmení pro skot je sváženo i z jiných pozemků, zejména luk. Ekosystém luk se neustále obnovuje. Migrující živočichové tam zanechávají svoje exkrementy i uhynulá těla, bohaté kořeny trav získávají živiny z velké hloubky. To vše se ve stáji promění v mrvu, která pak vyzraje v hnůj. Tohle hořčice za těch pár týdnů od vysetí do zaorání opravdu nezvládne.

Autor: Lumír Vitha | pátek 20.9.2019 5:48 | karma článku: 30.39 | přečteno: 874x

Další články blogera

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval? - Pokračování

Nebo spíš rozvinutí toho, co jsem napsal v pátek. To proto, že debata pod článkem se stočila pouze na školné, jako kdybych označil školné za univerzální všelék. V úvodu pro přehlednost zopakuju stěžejní odstavec zmíněného textu.

27.11.2023 v 6:04 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 281 | Diskuse

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval?

Na pondělí se chystá generální stávka, byť podle způsobu informování médií to vypadá jako stávka učitelů za vyšší platy. No neva, zůstanu jako učitel u toho, že i tak se to dá vyložit a že tudíž celkem snadno dopředu odhadnu,

24.11.2023 v 8:24 | Karma článku: 31.65 | Přečteno: 787 | Diskuse

Lumír Vitha

Je Prigožin skutečně mrtvý?

Po středeční nehodě letadla na trase Moskva - Petěrburg existuje možnost, že opravdu mrtvý je. I když - řečeno slovy klasika - možná ještě trochu žije.

25.8.2023 v 13:25 | Karma článku: 10.31 | Přečteno: 335 | Diskuse

Lumír Vitha

Hybrindák už bůhvíkolikátý aneb Někdo se hybridem už narodil

Minule jsem skončil u hybridů, které už se aspoň chvilku umějí chovat jako elektromobily. Řeč byla o vozech, které vycházejí ze sériových modelů a využívají s nimi mnoho společných dílů, včetně poháněcí soustavy. Ale na konci

22.6.2023 v 9:07 | Karma článku: 5.92 | Přečteno: 223 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.07 | Přečteno: 6018 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.41 | Přečteno: 340 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 290 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.59 | Přečteno: 434 | Diskuse

Helena Herynková

Pohled do historie Země jako apel do budoucnosti

Dobrodružná cesta napříč časem do dávno zaniklých ekosystémů Země, která může pomoci rozpohybovat dnešek a zajistit lepší budoucnost. Svou náruč otevírají Dávné světy, aby nás poučily.

18.2.2024 v 14:56 | Karma článku: 3.11 | Přečteno: 80 | Diskuse
Počet článků 219 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1277

Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...