Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do školy na devátou - proč ne?

Dnes ráno mě zaujal blog Jana Vaříka o tom, jak se nestačí divit aneb Do školy na devátou. Kolega Vavřík pod ním však neotevřel diskuzi, tak volím cestu vlastního zamyšlení.

Na konci 70. let, kdy jsme se radostně zmítali v socialistickém ráji na zemi, přišla zimní kalamita, která měla pro nás pražské za následek mimo jiné i úpravu začátku školního vyučování. Přesněji posunutí zahájení školní výuky na devátou hodinu. Důvod - rozložení ranní dopravní špičky do delšího období, aby mohlo být efektivněji využito energetických zdrojů, poněkud pošramocených onou kalamitou. Metro i tramvaje, páteř pražské dopravy té doby, jezdily na elektřinu, o kterou se musely dělit s průmyslovými podniky i domácnostmi. Pokud se špička akumulovala do kratší doby, zdroje nestíhaly pokrývat spotřebu a síť "padala", jak by řekli dnešní ajťáci. Takže DPHLMP (Dopravní podnik hlavního města Prahy) upravil jízdní řády, řidičům upravili směny (těžko se tehdy našel někdo, kdo by se odvážil protestovat) a jelo se. Vydrželo to tenkrát nejméně do konce mé středoškolské docházky. Pak už mne život zavál jinam a hodina zahájení středoškolské výuky mne přestala zajímat.

Bylo fajn si ráno pospat. Horší byly dvě "odpoledky" týdně, jednou do půl čtvrté, jednou dokonce do cca půl páté, což se ale dalo snadno vydržet. Kino nebo hospoda se tak lépe zakomponovaly do denního rozvrhu, nebylo třeba zabíjet tolik času. Úkoly se daly napsat i ráno.

U nás na učilišti začínáme v 7.00. Díky hodinovým dotacím končí žáci nejméně 2x týdně ve 14.30, druháci dokonce každý den kromě pátku. To končíme ve 11.30, aby se internátní stačili naobědvat a vypravit na vlak či autobus, kterými se rozjedou do svých domovů.

Neříkám, že by se žákům nelíbilo začínat v devět. Horší by to bylo s tou výdrží do půl páté. Pokud se posune začátek výuky o dvě hodiny, rozhodně to nebude znamenat, že žáci budou o dvě hodiny později vstávat.  A obecně odpolední výuka, navíc pokud je jen v krátkých celcích (1 vyučovací hodina), se potýká s velkým odlivem pozornosti žactva. Bohužel, nelze do této doby nacpat tělocvik pro všechny, zvlášť, když ho mají jen 2 hodiny za týden. Čili problém nesoustředěnosti nejen pouze přesuneme z ranních hodin do odpoledních, ale navíc rozšíříme.

Ale i kdyby se nakrásně podařilo zformovat rozvrhy tak, aby to klaplo, narazíme na to, co už jsem zmínil. Na dopravu. Sladit jízdní řády s požadavky škol "na trase" je nekonečný boj. Aktuálně autobus přijíždí zhruba 10 minut před sedmou, ale na zastávku vzdálenou přes půl kilometru. Vlak to samé. Předtím jezdil o cca 10 minut dříve, což bylo super, ještě předtím o dalších 10 minut dříve, což motivovalo žáky hlavně vyšších ročníků první hodinu občas "vypustit". I za cenu postihů. Navíc se jízdní řády mění během školního roku nejméně 2x. A vždy s tím, že školy jsou ty poslední, kdo do toho má co mluvit. Prioritní jsou cesty do práce a z práce, dopolední cesty k lékaři, na úřady a zpět, školní autobusy jedou až tak, jak to ostatní vyjde. 

Umím si představit, že bychom učili od devíti. A teoreticky si umím představit, že by se dala výuka poskládat tak, aby se pozornost žáků ve škole udržela co nejdéle. 

Neumím si představit, jak tam ty žáky dostat.. Řečeno s panem Lorencem: To máte překopat jízdní řády, kvůli tomu předělat směny řidičů, AETR, návaznost autobusů na vlaky, v menších městech i na městskou dopravu, teď to musíte provázat ve všech krajích a spustit to najednou...

To vše v zemi, která například nebyla schopna dodnes zavést jednotnou celostátní jízdenku, přestože v krajích už takové jízdenky fungují.

V kompetenci škol je i úprava začátku a konce výuky. Například v souvislosti s jízdními řády. Myslím, že by se do toho nemělo sahat a že by se MŠMT mělo soustředit na jiné úkoly. Například jak vyjít vstříc nadaným dětem. A to nejen těm nadaným na čutání do meruny nebo běhání s větrem o závod. Mám na mysli hlavně ty nadané mentálně, na matiku, na chemii a další přírodní vědy. Protože zatímco zřizujeme školy pro ty, kteří běhají stovku pod jedenáct (a připadá nám to normální), a důsledně dbáme, aby se tam nedostal někdo, kdo to nesvede, děti, kterým jdou rovnice nebo chápou souvislosti technických předmětů, důsledně mícháme s těmi, kterým je něco podobného na hony vzdáleno, a tváříme se, že to prý prospěje všem. Což podle mě dobře není a je třeba to řešit. Je to důležitější než začátek výuky v devět.

Autor: Lumír Vitha | sobota 30.7.2022 12:20 | karma článku: 23,04 | přečteno: 771x
  • Další články autora

Lumír Vitha

FVE přemítání, pro příště už nepáchnoucí benzínem, aby to někoho nemátlo

Potřetí usedám ke klávesnici, abych veřejně popřemýšlel, proč FVE, vlastně kompletně OZE, ano, nebo ne. Podle reakcí pod mými dvěma předchozími texty usuzuji, že je to téma přinejmenším dráždivé. Vlastně neusuzuji, spíš se to

10.4.2024 v 5:57 | Karma: 6,48 | Přečteno: 376x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

FVE zamyšlení páchnoucí benzínem - pokračování

V pátek jsem si položil otázku, proč se zasazovat o další závislost na zdrojích energetických surovin ze zemí s těžko předvídatelnými režimy, když k nám dopadá dostatek energie ze slunečního záření, které je zdarma

9.4.2024 v 5:44 | Karma: 18,38 | Přečteno: 3184x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Malé fotovoltaické zamyšlení trochu páchnoucí benzínem

Dnes se opět po nějakém čase v tisku objevila informace o tom, že země OPEC snižují těžbu ropy, aby udržely, případně zvýšily cenu. Což mě přivedlo k tomu, hodit na papír otázku, kterou už mám na jazyku dlouho.

5.4.2024 v 6:10 | Karma: 12,51 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval? - Pokračování

Nebo spíš rozvinutí toho, co jsem napsal v pátek. To proto, že debata pod článkem se stočila pouze na školné, jako kdybych označil školné za univerzální všelék. V úvodu pro přehlednost zopakuju stěžejní odstavec zmíněného textu.

27.11.2023 v 6:04 | Karma: 18,52 | Přečteno: 300x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval?

Na pondělí se chystá generální stávka, byť podle způsobu informování médií to vypadá jako stávka učitelů za vyšší platy. No neva, zůstanu jako učitel u toho, že i tak se to dá vyložit a že tudíž celkem snadno dopředu odhadnu,

24.11.2023 v 8:24 | Karma: 31,83 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.