Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hybrindák 3 - co to vlastně hybrid je?

Už potřetí se chystám otřít si hubu hybrindákem, a pořád jsem ještě neřekl, o čem to vlastně bryndám. Co si vlastně máme pod tím pojmem "hybrid" představit. Slovník cizích slov nám říká,

že "hybrid" znamená míšenec nebo kříženec. Tak u toho zůstaneme, jenom si to napasujeme na to naše téma "zdroj energie pro pohon strojů, potažmo vozidel". Řekněme tedy, že hybrid je stroj, který k pohonu používá více zdrojů energie. A to buď postupně, nebo současně, podle toho, jak jsou aktuálně k dispozici. Já myslím, že to takhle stačí, ne? Kdybyste měli lepší definici, sem s ní, můžeme to někdy příště probrat.

Mě nic lepšího nenapadá. Zato mě napadá jiná věc. Víte, co je docela zajímavé? Víte, který stroj patří z tohoto hlediska mezi nejrozšířenější hybridy? No ano, pístový spalovací motor. Například čtyřtakt. Jediným jeho pracovním zdvihem je ten třetí v pořadí  v pracovním cyklu - expanze. V tomto zdvihu uvnitř válce hoří palivo, plyny ve válci se rozpínají a stlačují píst směrem od horní k dolní úvrati. Ostatní 3 zdvihy - výfuk, sání a komprese - jsou pouze pomocné, slouží k vypuzení spalin a přípravě další dávky hořlavé směsi. V těchto třech dobách motor (v tom nejužším slova smyslu, tedy jeden píst v jednom válci spojený s jedním ramenem klikové hřídele) žádnou práci nekoná, naopak určitou porci práce spotřebovává,  A odkud bere energii? Správně, ze setrvačníku. Tam si část energie uvolněné hořením při expanzi uložil. A že to musí být nějaké energie! Napadlo vás někdy, že taková čtyřtaktní jednoválcová pětistovka s hlubokým brumlavým zvukem ujede z každých 100 kilometrů nějakých 75 kilometrů na setrvačník? Hrozná představa, co?

Nedá mi to, abych si nepřihřál i svou zemědělskou polívčičku. Podobný princip krátkodobého ukládání energie do setrvačníku a následné čerpání využívá třeba lis na hranaté balíky. Když se píst v lisovací komoře pohybuje naprázdno, ukládá se energie přivedená od traktoru do setrvačníku, a když píst pracuje a stlačuje hmotu, setrvačník traktoru pomáhá. To umožní hospodáři použít traktor s menším výkonem, než je potřebný špičkový příkon lisu. 

Zkrátka - jsou to takové mechanické mild hybridy. Nepřivádíme do nich navíc žádnou energii zvenčí, pouze pomocí nich lépe hospodaříme s energií, kterou už jsme si připravili z našeho hlavního zdroje a o kterou bychom zbytečně přišli. A nebo pomocí setrvačníku můžeme rozložit v čase spotřebu energie, kterou dokážeme "vyrobit" (uvozovky pro hnidopichy, všichni přece víme, že energie se vyrobit nedá, pouze přeměnit) pouze najednou, třeba v jednom pracovním zdvihu.

U mild hybridů automobilů to funguje tak, že v některém místě je k pohyblivým částem poháněcího ústrojí (obvykle k převodovce) připojen elektrický točivý stroj. Takový stroj se podle potřeby umí chovat jako zdroj mechanické (elektromotor) nebo elektrické (generátor) energie. Pokud se vozidlo pohybuje silou spalovacího motoru, může se připojit elektromotor, který spalováku pomůže třeba s akcelerací. Pokud vozidlo brzdí, elektromotor se změní v generátor a vyrábí elektrický proud, který se ukládá do připojené baterie. Celá tato soustava se pak chová jako motorová odlehčovací brzda nebo retardér u nákladních aut. S tím rozdílem, že kinetickou energii vozu nemaří, ale aspoň částečně ukládá k dalšímu použití. Říká se tomu rekuperace a je to vlastnost společná pro všechna vozidla s alespoň částečným elektropohonem. 

Elektromotor mild hybridů je obvykle nevelký, pracovní napětí mívá 48 voltů a spolupracuje s baterií o kapacitě okolo 2 kWh. To by mělo stačit na ujetí zhruba 8 kilometrů. Ale o dojezd u nich ani moc nejde. Ostatně nemají ani vnější napájení, baterie se dobíjí výhradně rekuperací. Jde tam hlavně o tu úsporu. O to, že běžné auto pouze se spalovacím motorem spoustu energie zmaří na brzdách. Mild hybrid ji uloví, uloží do baterky, a když je potřeba, pomůže spalováku. Ten potom logicky žere míň a doma mají radost. Kolik ušetří, nevím. Pokud to víte vy, šup s tím do diskuze. Já mám plug-in hybrid, navíc velmi specifické konstrukce, takže to nemůžu srovnat. Ale o tom zas příště :-)

Do té doby si poslechněte něco elektrického o autech a dálnici. Kdykoliv z toho můžete vyskočit :-) 

 

Autor: Lumír Vitha | čtvrtek 15.6.2023 6:41 | karma článku: 7,74 | přečteno: 271x
  • Další články autora

Lumír Vitha

FVE přemítání, pro příště už nepáchnoucí benzínem, aby to někoho nemátlo

Potřetí usedám ke klávesnici, abych veřejně popřemýšlel, proč FVE, vlastně kompletně OZE, ano, nebo ne. Podle reakcí pod mými dvěma předchozími texty usuzuji, že je to téma přinejmenším dráždivé. Vlastně neusuzuji, spíš se to

10.4.2024 v 5:57 | Karma: 6,48 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

FVE zamyšlení páchnoucí benzínem - pokračování

V pátek jsem si položil otázku, proč se zasazovat o další závislost na zdrojích energetických surovin ze zemí s těžko předvídatelnými režimy, když k nám dopadá dostatek energie ze slunečního záření, které je zdarma

9.4.2024 v 5:44 | Karma: 18,38 | Přečteno: 3186x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Malé fotovoltaické zamyšlení trochu páchnoucí benzínem

Dnes se opět po nějakém čase v tisku objevila informace o tom, že země OPEC snižují těžbu ropy, aby udržely, případně zvýšily cenu. Což mě přivedlo k tomu, hodit na papír otázku, kterou už mám na jazyku dlouho.

5.4.2024 v 6:10 | Karma: 12,51 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval? - Pokračování

Nebo spíš rozvinutí toho, co jsem napsal v pátek. To proto, že debata pod článkem se stočila pouze na školné, jako kdybych označil školné za univerzální všelék. V úvodu pro přehlednost zopakuju stěžejní odstavec zmíněného textu.

27.11.2023 v 6:04 | Karma: 18,52 | Přečteno: 300x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval?

Na pondělí se chystá generální stávka, byť podle způsobu informování médií to vypadá jako stávka učitelů za vyšší platy. No neva, zůstanu jako učitel u toho, že i tak se to dá vyložit a že tudíž celkem snadno dopředu odhadnu,

24.11.2023 v 8:24 | Karma: 31,83 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.