Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pro přátele matematiky ještě jeden špek. 2^2=4; 2^1=2; ale 2^0 = 1. A teď to vysvětlete. Jak to, že libovolné číslo povýšené na nultou dává jedničku. Napovím - limita.

Podobně se zadumejte nad výpočtem Ludolfova čísla: kružnici nahradíme malými úsečkami. Stále je zmenšujeme a tudíž jejich počet roste. Až jich bude nekonečno - tudíž budou mít délku NULA, obdržíte to nejpřesnější PÍ.

Podobně můžete dojít k obecnému výpočtu integrálu přes integrál Simpsonův. Je to stejné, jako u kružnice, jen tu plochu pod danou uzavřenou křivkou dělíte na obdélníčky (proužky). Čím budou užší a bude jich víc, tím bude výpočet plochy přesnější. A až jich bude nekonečný počet a budou mít nulovou plochu, bude to vypočteno přesně.

Ve všech těchto případech si vypomůžeme limitou, jak níže několik diskutérů správně uvedlo.

V přírodě nic absolutního nenajdete. Absolutní vakuum nebo absolutní nula (teplota - vlastně pěkná kosa) neexistuje, vždycky se to k tomu jen blíží - stačí jediná molekula, a už to vakuum není, stačí stomiliontina stupně, a už to není absolutní nula.

Viz knížka "1089 a další parádní čísla" - D. Acheson, případně dr. Jan Vojtěch "Základy mathematiky" - mám ji z r. 1919 - a furt platí.

Ani ten Bůh není absolutní - a podle toho to na světě tak vypadá.

2 0
možnosti

oprava: ne libvolne cislo. 0^0 neexistuje, pokud se nepletu. A pokud pouzijete limitu, dojdete k rozdilnym cislum.

0 0
možnosti

Deleni nulou, napriklad 10/0 je vlastne hledani reseni rovnice 0*x=10. Reseni neexistuje. To je duvod, proc nulou nelze delit.

0 0
možnosti
Foto

Víte, já "jsem takový ateista až se bojím že mě Bůh potrestá", ale vy si asi neuvědomujete jednu věc: to není o matematice nebo o víře a podobně. To neni ani o nějaké antropomorfní personifikaci či církvi atp. Bůh existuje asi tak, jako existuje Sherlock Holmes. Nelze o něm říct, že se neprojevuje, ale současně nelze říci, že by kdy existoval a zanechal zde nějakou stopu. Prostě existuje (Sherlock) jako literární pojem.

Boha jsme stvořili my, lidé, tak, jako on stvořil nás. Je to jakási reprezentace určitého kolektivně sdíleného souboru myšlenek, které současně ovlivňují své nositele, kteří tak zase zpětně ovlivňují ty myšlenky. Není potřeba se dívat na Boha jako na "bytost", ono je to vlastně apriori špatně. Bůh není nějaký "strejda", Bůh je asi něco jako Internet. "Internet" jako takový má reprezentaci jen svým IP v4 adresním prostorem, který je někde kodifikován a možností existence přes ně přístupných služeb. Ale aby byl nějak hmatatelný, musí být přeneseně interpretován. V tomto případě tím, že konkrétním službám a k ním vedoucím síťovým rozhraním jsou přiřazeny ty adresy. A že je to celé spojováno sítěmi, o kterých nelze jednoznačně říci, které ten "Internet" vlastně tvoří.

A stejně tak Bůh a od něj se odvíjející náboženství. Má svoji kodifikaci, má reprezentace té kodifikace, ačkoliv sám jako nějak definovatená entita neexistuje. Snažit se naroubovat na Boha jakékoliv zhmotnění je - mírně řečeno - hloupost (i ten soubor myšlenek, který jsem použil, je dost na hraně, ale zkouším to zde trikem a tu nezhmotnitelnost přenáším do té věty pomocí slova "myšlenka"). Od takové "hmotné" (či alespoň konečně definovatelné) reprezentace se pak odvíjející diskuze je pak samozřejmě už od počátku absurdně nesmyslná.

3 0
možnosti
Foto

Víte, koho má Bůh nejraději? Nás ateisty, protože ho neotravujeme našimi problémy.

7 0
možnosti

I69v98o 25Ž78á91č46e79k

5. 12. 2014 10:33

Někdy v 80. letech jsem v dubnovém čísle Technického magazínu četl o tom, že americkým matematikům se podařilo objevit novou kategorii čísel - nuločísla (zero numbers). Na rozdíl od prvočísel (prime numbers), která jsou dělitelná jen jedničkou a sama sebou, nuločísla nejsou dělitelná ani jedničkou, ani sama sebou, ale zato jsou dělitelná nulou. Zatím se taková čísla podařilo nalézt tři, ale jejich hodnota je tajná, protože mají strategický význam a vláda USA na ně uvalila embargo.

2 0
možnosti

By mě zajímalo, který Bůh je jako ten pravdivý. Samozřejmě ten váš, že

0 0
možnosti

I54v81o 43Ž87á88č40e37k

5. 12. 2014 10:35

Mně se zamlouvá Radegast, umí slušné pivo.

1 0
možnosti

F70i46l77i18p 80R95u32l18f

5. 12. 2014 9:54

Problém je, že o nule mi nikdo nic nemusí říkat a přesto dojdu při počtech ke stejnému výsledku jako vy. O bohu Vám vždy někdo vypráví. Tudíž bych musel nejprve věřit Vám a pak teprve bohu. A vy nejste bůh, abyste byl neomylný. Takže pokud vyjdeme z, i biblí proklamovaného, tvrzení, že nikdo není neomylný, mám důvod se domnívat, že se i vy mýlíte. Věřte si... ale neodsuzujte ty, kteří nevěří. Vezměte si jen kolik nejrůznějších n áboženství je. Všichni věří. A přitom pravdu mít všichni nemohou. U nuly je to jinak. Ať jste muslim, křesťan nebo žid, nula je prostě nula. Já to vidím asi takhle (anglicky): http://theoatmeal.com/comics/religion

0 0
možnosti

no to je fakt zajimave, ze Vam o nule nikdo nemusi nic rikat. Nebude to tim, ze uz o ni nejake znalosti mate?

Nula je totiz pomerne novy pojem. Viz wikipedie: Evropané s nulou počítali od 12. století. Některé středoamerické civilizace jako Olmékové a Mayové ji používali ve své dvacítkové soustavě již od 3. století.

Takze pokud Vam o nule nikdy nikdo nic nerekl, tak jste prekonal takove velikany jako Aristoteles, Thales, etc.

0 0
možnosti

dělit nulou a napočítat do nekonečna umí pouze bůh a Chuck Norris

0 0
možnosti

A taky umí Ctrl+Alt+Delete jedním prstem. :-)

1 0
možnosti

Chuck Norris prej umí dělit nulou.

1 0
možnosti

byl jste o rychlejší :-)

0 0
možnosti

"Není li Bůh, je všechno dovoleno" F.M. Dostojevskij

0 0
možnosti

Spletl se, například zvířata ve smečce žádného boha nemají a přesto u nich není vše dovoleno.

0 0
možnosti

Tak větší blábol jsem opravdu dlouho nečetl.

1 1
možnosti
  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,45
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.