Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JA

J80a19n 55A71b23r82t

29. 8. 2022 15:31

Postup v ČR ohledně el. energie je hloupý. Dá se to přirovnat ke stavu, jako by např. Saudská Arábie, která je jedním z největších producentů ropy na světě si svou prodanou ropu kupovala zpět za cenu určenou burzou....

1 0
možnosti
JR

J86a34n 36R30á19ž

28. 8. 2022 15:53

Jsme jeden z největších vývozců elektřiny na světě a poněkud paradoxně přes svůj relativně vysoký čistý vývoz, a tedy citelné přebytky ve vlastní výrobě elektřiny, vykazuje Česka republika nejvyšší cenu elektřiny pro své vlastní domácnosti v celé Evropě.

Zdroj: http://www.echo24.cz

Hádat se mezi sebou jestli zastropovat ceny je dobrý nápad nebo není je nesmysl, protože vyřešit tento paradox v zájmu občanů a podniků je hlavním dnešním úkolem vlády. Jak to udělá by nám mohlo být jedno, ale hlavně aby už to vláda konečně začala efektivně dělat .

4 1
možnosti
JZ

Zastropování cen benzínu skončilo v Maďarsku katastrofou.

1 0
možnosti
AK

Jinde ale to katastrofou neskončilo.

Tak to udělejme podle těch šikovnějších.

4 2
možnosti
MR

Postačí se podívat na náš mobilní trh. Zde jsou celkem 3. operátoři a máme jedny z nejdražších volání v Evropě. Ohledně elektřiny, tak zastropování elektřiny moc neřeší, neboť nepočítá s tím že už část má fixní smlouvy ... Pak tu je souběh několik faktorů. Jeden faktor jde za Německem a jeho zelenou energii, kde se počítalo s paroplynovými elektrárnami, a tak se odstavilo jádro a stavěl se Baltický plynovod. Další faktor je sucho v Evropě. Ve Francii nefunguje polovina jaderných reaktorů. Za výpadky mohou pravidelné údržby, ale také nečekané závady některých reaktorů. Pak je potřeba voda ke chlazení jaderných elektráren a pro vodní elektrárny. Další je právní ekosystém, jehož porušení může vyvolat vlnu žalob na stát a mezinárodní arbitráže ...

2 0
možnosti
AK

Co získáme?

To co získala Francie (třetinová inflace ve srovnání s námi), Německo a Rakousko (poloviční inflace ve srovnání s námi).

Zaplatitelnější ceny energií pro firmy a domácnosti.

2 2
možnosti
Foto

Ty " zaplatitelnejsi ceny" ale zase někdo musí zaplatit.

V konečném důsledku je zaplatí stát tím, že si na to půjčí.

Odmítám aby to, že se teď budu mít lépe platily mé děti a vnoučata tím, že ten dluh budou splácet.

Pořád se máme dost dobře o čemž svědčí prodeje dovolených, spotřebního zboží atd. Tedy neni důvod plošně pomáhat.

1 1
možnosti
JZ

Lepší než zastropování cen je zastropování marži.

1 0
možnosti
ZZ

Vždyť ani to pětikolka nedokáže.

;-(

1 1
možnosti
AM

Blbost, má to celá Evropa.

0 1
možnosti
PK

Nemyslím i, že máte pravdu a to zejména v širším kontextu vývoje naší ekonomiky.

Zastropování cen je proveditelné opravdu velmi jednoduše a rychle. A není to na doživotí, lze regulovat, lze zastropovat na omezenou dobu například tří, pěti let.Frantíci a Slováci to učinili též.

ˇI u nás jsme toto dříve udělali, zastropovali jsme platby za zelenou energii, když se jejich vývoj vymkl kontrole a domácnosti, spotřebitelé by nebyli schopni enormní růst cen uhradit.

Učinit to nyní má právě v tuto dobu hluboký smysl , jednak pro záchranu hospodářství naší země a tím omezení nevratných škod a také pro zajištění občanského smíru.Nevidím, žádné negativní dopady, resp. jsou zanedbatelné v porovnání se škodami, které vzniknou nedojde li k němu.

K vaší poznámce že Rusové zvýší ceny ZP, jejich reakce se nedá odhadnout, nyní prodávají s diskontem do Číny a Indie a v Evropě již dochází k prvnímu prolomení nedodávky ZP v případě Bulharska, které zastavilo výstavbu dodávek amiplynu přes Řecko a zdá se,že se cena ZP z Ruska vrátí zpět.

1 0
možnosti
  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.