Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ale panu Jelenovi se nezavděčíte. On je ryzí strojař a jak někde není dost ozubených kol, pístů, pák, roztěžníkových regulátorů, ložisek, šnekových převodů, kladkostrojů, hřídelí, planetových soukolí a podobného kovu, tak to není ono.

A to vše se musí promazávat! Výměna oleje v motoru? Ekologie pláče! A ono se to o sebe tře - a zahřívá! A opotřebuje, tu upadne zub, tam se zadře ložisko ...

0 1
možnosti
Foto

Nejsem strojař, ale technik.

Snažím se hledat řešení, která nějak rozumně balancují výhody a nevýhody pro daný účel. Své výhody i nevýhody má každé zmíněné řešení.

1 0
možnosti
Foto

Všechno má svá pro i proti.

Hydromotory s čerpadly mají také ztráty, dané vnitřním třením kapalin i odpory v potrubích. Proto je třeba kapalinu chladit. Jsou to mechanismy navíc, které znamenají zvýšení hmotnosti i objemu pohonného ústrojí. Při přenosu větších výkonů musí mít hadice velký průžez a/nebo odolnost vysokému tlaku. Hydraulická kapalina (obvykle olej) také při poruše znamená ekologický problém.

Elektrický přenos začal být u silničních vozidel zajímavý až v poslední době, kdy se podařilo vývojem elektroniky a silných permanentních magnetů zmenšit velikost generátorů i motorů. Daní za to je závislost na Číně, která ovládá těžbu a distribuci potřebných prvků vzácných zemin i té elektroniky.

Jinak: jak hydraulický tak elektrický (a často i pneumatický a parní) přenos výkonu se využívá už přes sto let v průmyslu a na železnici. Pro mnoho lidí od nepaměti.

1 0
možnosti

Děkuji za návštěvu. Nepíšu encyklopedii, jen takový sumář postřehů a zážitků opírající se o jistý technický grunt.

Prostě jsem si pořídil hybrid a tomu přizpůsobuji svůj pohled na věci, které jsem měl dosud nějak zažité a které se se vstupem EV do mého života náhle mění.

Čímž nijak neshazuji Vaše příspěvky. Naopak, myslím, že Vaše technická preciznost vytváří dobrý kontrapunkt k mému povídání.

Hezký den! LV

0 0
možnosti
Foto

My technici si na tom pošmákneme, ale lid humanistický vzdělaný (?) tu krásu nepochopí. Zajímavé? Úžasné, fantastické, nádherné, omračující ... etc!

0 2
možnosti
Foto

Karma za blog i písničku.... Jsem zvědavej, už proto, že náš poslední benzín je čerstvě doplacenej. Tak doufám, že dva tři roky dobrého provozu ještě dá, ale pomalu nicméně jistě se dívám co dál....

0 0
možnosti

Díky návštěvu. Budu moc rád, když vydržíte :-) Myslím, že nějakou dobu ještě budu mít o čem psát, je to o hodně jiný svět, tyhle elektrovehikly.

1 0
možnosti
  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.