Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pokud dáte na VŠ školné, pak vám absolventi odejdou do zahraničí, protože tam si vydělají víc a školné nebo úvěr na školné splatí dřív. A vy na tom budete ještě hůř než předtím, protože teď tu aspoň část absolventů zůstává.

0 0
možnosti

Naprostý souhlas!

0 0
možnosti

V USA je běžné, že mají jenu středoškolskou zkoušku na high school. Tam v tom žádný výuční list není.

0 0
možnosti

Úroveň znalostí studentů většiny high school je na úrovni 9 ročníku ZDŠ.

0 0
možnosti

J21a25n 51R74á66ž

24. 11. 2023 19:19

Škoda, že tato slova zapadnou v mumraji zdejších blogů. Je v nich hodně moudra.

3 0
možnosti
Foto

Školné považuji za velmi sporné téma, jinak souhlas, Lumire 👍. Hezký víkend

0 0
možnosti
Foto

Pan autor bohužel opominul lidský faktor. A to současnou kvalitu učitelů a žáků či studentů.

Vyměnit tak polovinu společnosti, to by to fičelo! Tady se na nás socík podepsal a těžko najít reformu, která by z těch méně pilných udělala genie.

2 1
možnosti
Foto

Pokud by bylo zavedeno školné, bude to mít dva následky. Klesne počet zájemců o studium, a na VŠ se dostanou jen ti, jejichž rodiče si to mohou dovolit. A aby školy měly finance, copak platícího studenta vyhodí, i kdyby byl blbý jak štoudev? Viz dnešní soukromé školy.

Hospodářství potřebuje vzdělané lidi, kteří ale svou prací do státní kasy něco přinesou. A zde je ten problém: co přinesou lidé s humanitním vzděláním?

Tudíž: školné na školách, jejichž zaměřením jsou nepotřebné humanitní vědy.

Ze strany státu je hrazené školství také druhem investice, ovšem, pokud se investuje tam, kde se investice vrátí.

Ono než začít nějakou revoluci, je dobré zkusit domyslet důsledky.

4 2
možnosti

smutne je, že nejvíce za placené školství horují ti, co už mají dostudováno a měli to "zadara".

Navíc vůbec tito lidé neberou v potaž, že už dnes to "zadara"-neni. Platí se skripta, kolej/byt....

1 5
možnosti

To se platilo vždycky, pane Kroupo. Koleje, skripta ani byt nebyly zdarma nikdy, ani za komárů.

A co se týče toho "zadara" - pokud jste se chtěl za komunistů vystěhovat do ciziny, musel jste si to vzdělání pěkně zacvakat. Sestra mojí tchyně se vdala do tehdejší Jugoslávie a musel zaplatit za 3 roky vyučení 35 000 Kčs, na dnešní peníze v přepočtu k průměrné mzdě by to bylo hodně přes půl milionu. Za vyučení. Byla vyučená cukrářka.

4 0
možnosti
Foto

J39a97n 81Š42i69k

24. 11. 2023 13:26

Něco se stát už muselo, ve školství i zdravotnictví, po těch letech marnosti musel přijít nějaký zlom. Špatné však je, že pro neučitele a nelékaře, jde o stávku těch, kteří mají peněz už dost. Proto taky tato maškaráda nepřinese absolutně nic, jenom to, že až rodič poletí za učitelem kvůli nějaké ptákovině, vmete mu do tváře, že peněz vydělává dost, tak ať nekecá a maká. Odbory by měly zvolnit. Dělají úplně stejnou chybu jako všechny vlády. Na komunikaci s veřejností a nějaké vysvětlování toho, co vlastně chtějí, se úplně vykašlaly. Teď se nestane vůbec nic, k žádnému zlepšení v ničem nedojde a zase se nikam neposuneme. Jenom proto, že spolu neumíme mluvit. Nejenom vláda, i všichni ostatní. Možná je to náš národní sport - neumět spolu jednat. Jinak za článek karma. Hezký den

1 0
možnosti
Foto

Moje žena je učitelka, už v důchodu. Mnohokrát si mi stěžovala, že ve škole nejde tohle nebo tohle a že by setamto mělo změnit atd.

Já na to: a děláte pro to něco - ozvete se?

Neozvali se. A tak se opět ukázala pravdivost moudrosti, že holá huba holé neštěstí.

Ono to nakonec platí pro celou společnost.

0 0
možnosti
Foto

Studovat za minulého režimu obor politologie bylo možné na dvou "Vysokých školách politických" v Praze a Bratislavě, a jejich absolventi získávali známý titul RSDr. - z něhož si řada lidí dělala různými způsoby legraci...! Dnes se politologie vyučuje snad na každé VŠ humanitního zaměření a počet k ničemu nepotřebných politologů se brzy srovná s počtem lékařů, učitelů, teologů a jaderných fyziků. Když to tak půjde dále, brzy na vedoucí pozice ve státě nebudou vyžadováni odborníci z oboru ekonomie, ale politologie. Premiéři tohoto oboru jsou v ČR známi dva. Bohuslav Sobotka a Petr Fiala.

8 1
možnosti

a oba stali ci jeste stoji za .....

3 0
možnosti

„Budu-li mít naději, že to dopadne líp, půjdu do stávky za školné a za to, aby stát nevytvářel umělou poptávku po titulech. Za zeštíhlení školství, ...“

Myslím, že dobře neuvažujete. Školné nevyřeší vůbec nic, jen defakto takový přístup akceptuje a prohlubuje špatné kroky vlád ve školství, vedoucí k negativům, neefektivitě, kterou detekujete. Svým přístupem akceptujete i nynější chybné kroky vlády vedoucí k další degradaci, dalšímu znekvalitnění školství.

2 8
možnosti

"Školné nevyřeží vůbec nic" je hypotéza, nikoliv argument. Já jsem přesvědčen, že školné vyřeší několik problémů:

1) Věčná studia - pokud bude muset žák nebo student platit školné za školní rok nebo semestr, bude se logicky snažit studia co nejdříve ukončit. Bude-li mít k tomu například prospěchové stipendium, bude motivován studovat efektivněji, nejen prolézat za lidovku.

2) Pokud bude součástí školného zápisné, tedy poplatek za zapsání ke studiu na škole, bude žák motivován vybrat si školu, která bude odpovídat jeho potřebám a schopnostem. Ne takovou, která je blízko, nebo to prostě jen tak zkoušet, s tím, že pak přestoupí na jinou. Bude mít snahu započatou školu dokončit.

Obojím se omezí zbytečná blokace kapacit škol, zkrátí se délka studia a sníží se věk nástupu do zaměstnání. V důsledku toho bude možné například i snížit věk odchodu do důchodu.

3) Do školství to přinese zajímavé peníze, které rozhodně posílí kvalitu škol. A státu to přinese úsporu.

Očekávám argumenty na podporu Vaší hypotézy.

14 1
možnosti
  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.