Příliš levý školský zákon

Miloš Zeman včera vetoval novelu školského zákona. Aniž by to přímo řekl, je tento zákon příliš levicový i na něj. Hlavně v oblasti předškolního vzdělávání a péče tato novela působí jako z Orwellova románu.

Na Miloše Zemana vskutku neobyčejně demokratický krok.

Nechme stranou státní maturity (ačkoliv jsem pro a mám pro to své důvody) i státní přijímačky (ačkoliv jsem proti a mám své důvody). Chci se zastavit u předškolního vzdělávání. Protože se v něm pohybuji, takže se mě přímo týká.

Předškolní péče se v poslední době stává politikem. Nejspíš to souvisí s růstem ekonomiky - rodiče najednou mají více pracovních příležitostí a pochopitelně potřebují děti někomu svěřit, aby mohli do práce nastoupit. Babičky a dědečkové často také ještě pracují, takže "školka" je první řešení, které se nabízí.

No jo, ale školek je najednou málo. V poslední dekádě minulého století, kdy bylo dětí málo, se spousta školek zavřela, zrušila, přestavěla, a dnes údajně chybějí. Sílí hlasy tesknící po systému, jaký panoval "za totáče" - místo ve školce každému, pěkně podle bydliště, nejlépe povinně. Zkrátka - máš na to roky, holátko, tak pomašíruješ. A žádné řeči, žádné vybírání. pomažeš tam, kam tě nadirigujeme. To by bylo, aby sis vybíral! Řídíme stát jako firmu. U pásu taky budeš dělat, co se ti řekne.

Podle sociálních inženýrů vládnoucí koalice tedy bude nejlepší, když stát nařídí obcím, aby vybudovaly kapacity pro všechny předškoláky. A protože se přeci jen nějaký propad v porodnosti očekává, tak aby školky nebyly prázdné, naženeme tam výhledově i dvouleťáky. Když už to stálo takový prachy, no ne? Řešení na první pohled logické, ale totálně vedle. Pro stát, pro obce, pro občany.

Potíž je v tom, že natalita se - jak dokazuje demografický vývoj posledních let - do značné míry pojí s ekonomickou prosperitou. Resp. - když nastává konjuktura, natalita mírně klesá (rodiče raději jdou do práce, dítě neplánují), když přichází recese, natalita mírně roste (rodiče bez práce zůstavají doma, dítě může často znamenat i zdroj příjmu).

Takže současný růst ekonomiky za pár let přinese pokles počtu předškoláků a obcím zůstanou nevyužité kapacity, které často budou muset provozovat "naprázdno", aby nemusely vracet dotace, vázané na určitou dobu provozu zařízení. Obce tak příjdou o spoustu pěněz, a to hned několikrát:

1) Budou muset investovat do zařízení, která využijí jen jednoúčelově. Například vybudovat jednu třídu pro 28 dětí znamená mít sociálku se šesti toaletami, šesti umyvadly, šesti bateriemi zabezpečenými proti opaření, zahradu, parkovací místa pro dvě auta, výdejnu stravy... Půl milionu to nespraví. Až počty dětí klesnou, co s tím?

2) Ministryně školství Valachová přímo odkazuje na dotace, které obce na vybudování a provoz předškolních zařízení dostanou. Ale to je jen vyhazování peněz z jiné kapsy téhož kabátu. Nehledě na to, že i obce se budou muset podílet na provozování neobsazených nebo málo obsazených školek. Není vůbec snadné pronajmout jen část školky. Brání tomu hygiena, bezpečnost dětí, speciální stavební úpravy atd. A pokud školku zavřou předčasně, budou muset dotace vrátit.

3) Tím, že se nacpou peníze do budování a provozu kapacit, které za pár let nebudou potřeba, budou tyto peníze chybět jinde. Například na pomoc při péči o umírající osobu. Kdo se v poslední době staral o někoho blízkého v jeho posledních dnech, nejspíš ví, jak je těžké až nemožné sehnat pomoc třeba při prostém píchnutí injekce. Nemluvě o ucpané cévce nebo kanyle, o osobní hygieně nemocného atd. Takové služby v některých regionech prostě nejsou dosažitelné. Nebo třeba jen na půl hodiny týdně...

A přitom je řešení docela prosté. A sama tato politická garnitura si k němu paradoxně otevřela cestu schválením zákona o dětské skupině.

Dětské skupiny jsou specifickou odrůdou předškolní péče. Na rozdíl od mateřských škol nezajišťují předškolní vzdělávání (proto se také nemohou nazývat mateřskými školami), ale pouze hlídání dětí. Personál nemusí mít pedagogické vzdělání, mohou být provozovány v prostorách zkolaudovaných jako byty a pokud jsou provozovány jako firemní školky, provozovatel si náklady uplatní do daňového základu. A právě firemní školky jsou ty, které by mohly v budoucnu problém nedostatku školek řešit.

Podle mých zkušeností drtivá většina rodičů hledá školku co nejlevnější a co nejblíž. Prostě jejich ekonomické zájmy (a většinou i možnosti) je limitují. I ti rodiče, kteří své děti umístí v soukromé školce, stejně neustále hledají místo v levnější "státní", a jakmile ho najdou, dají dítě tam. Přestože úroveň vzdělávání tam bývá poznamenána velkým počtem dětí na 1 pedagoga.

Firemní školky jsou financovány z prostředků zřizovatele. Firmy je zřizují primárně proto, aby umožnily svým zaměstnancům chodit do práce, protože tito lidé mají pro firmu svou hodnotu. Je možné na ně získat i nějaké dotace. Pokud by státní a veřejná správa upustily od megalomanského budování kapacit, které za pár let nebude potřebovat, pokud by vytvořily přijatelné podmínky pro zřizovatele firemních školek - například formou daňových úlev za každé umístěné dítě, firemní školky by docela dobře zvládly oscilaci úrovně počtu předškolních dětí. Školku o pár dětech umístěnou v bytě nebo ve dvou zrušíte a znovu obnovíte prakticky škrtnutím pera, byt prodáte nebo koupíte a tety - chůvy najdete na Úřadě práce. Stát a obce ušetří ohromné peníze na investicích i na dotacích na provoz neobsazených kapacit, zaměstnavatelé udrží své lidi v kontaktu s vývojem, rodiče si udrží práci.

Bohužel - kdo prodělá, budou politici. Ono něco jiného je vybrat bilion na daních a bilion tak rozdat, než 200 mld odpustit, vybrat tak jen 800 mld a tudíž rozdat taky jen 800 mld. Ono to tak dobře nezní a na volebních plakátech nevypadá, přestože společenský efekt by byl rozhodně větší.

A nemusely by se do školek honit povinně už dvouleté děti.

Snad poprvé za ty tři roky Zemanovi tleskám. Snad to veto nepřehlasujou.

 

Autor: Lumír Vitha | čtvrtek 5.5.2016 12:55 | karma článku: 20,15 | přečteno: 519x
  • Další články autora

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval?

24.11.2023 v 8:24 | Karma: 31,83

Lumír Vitha

Je Prigožin skutečně mrtvý?

25.8.2023 v 13:25 | Karma: 11,44

Lumír Vitha

Hybrindák 4 - Skutečný hybrid

16.6.2023 v 8:26 | Karma: 5,14

Lumír Vitha

Hybrindák 20230612

13.6.2023 v 6:16 | Karma: 6,64

Lumír Vitha

Do školy na devátou - proč ne?

30.7.2022 v 12:20 | Karma: 23,04
  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,45
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.