Nevěř mEETům, které ti bulíkují

3. 12. 2016 9:27:08
Tak už jEETo tady. Už to spustili. A už taky víme, že někde ještě vydávají účtenky "postaru", jinde zdražili nebo zavedli "babišné" a teď z toho mají na krku ouřad. Co to ale je, to EET? Co to stojí, co to obnáší, co to přinese?

A komu?

Mezi bulíky koluje spousta mýtů a pověr o láci a spasitelnosti EET, která jediná teprve se zlodějíčky zatočí a podnikatelské prostředí narovná... Pojďme si k nim něco říci.

Mýtus první - EET přinese státu spoustu nových informací k odhalení daňových podvodníků
Nepřinese. Už teď platí povinnost mít registrační pokladny, které každou účtenku, každý nákup evidují. EET pouze duplicitně zaznamenává transakce ještě na serverech MF. Jen naiva může doufat, že jen tam. Ale o tom níže.

Mýtus druhý - Pokladnička stojí 5000 a lze si ji odečíst z daní, takže jaké náklady navíc?

Ano, nejlevnější pokladnička stojí do 5000 a fyzická, nikoli právnická osoba, si ji může odečíst z daní. Ale tahle pokladnička umí jen odeslat jedno číslo na FÚ a přijmout FIK. Kdo neví, co to je, najde to na účtence. Jestliže nejste plátci DPH a například máte penzionek o dvanácti lůžkách a děláte tři čtyři platby za týden, pak je to jedno.
Problém nastává ale už u plátce DPH, zejména pokud třeba dělá hostům snídani. Pak musí každou platbu rozdělit do tolika účtenek, kolik použije sazeb DPH. Tedy ubytování 21%, občerstvení 15% a ubytovací poplatek obci 0%. Plus paragon, aby zákazník věděl, za co vlastně platí. Takže za 1 službu 4 účtenky.
Pokud chce kasičku, která umní aspoň sloučit tři účtenky do jedné, už si musí připlatit. Obvyklá taxa je 200 - 250 Kč měsíčně. Plus cca 1000 Kč instalace a zprovoznění software. Tím se počet účtenek sníží v lepším případě na jednu, v horším na dvě.

Restaurace a obchody už to mají horší. Tam vydávají desítky i stovky účtenek denně a není možné z časových důvodů hrát si s blbou kasičkou. Tam už si musíte pořídit vyšší level. Kasa stojí okolo 14 - 15 tisíc, poplatek za licenci na 1 kasu 6 - 9 stovek. Pokud jste doteď neměli skladovou evidenci na položky, pouze na koruny (což doteď bohatě stačilo jak obchodníkům, tak financům), musíte si všechno převést na položky. Udělat mimořádnou inventuru. Nahrát EANy, názvy zboží, ceny. Nebalené zboží nemá EAN, je třeba vytvořit systém PLU-ček...
A nastanou další problémy. Doteď obchodník dával slevu tak, že přepsal cenu a namarkoval cenu po slevě. Teď bude muset vymyslet nový systém slev, protože nelze evidovat jedno zboží s více cenami. A slevovat lze pouze o částku nebo o procenta. Pro bulíka trivialita, pro obchodníka další zbytečná komplikace.
A navíc se o ten systém někdo musí starat. U jedné restaurace nebo obchodu je to práce tak na půl úvazku. Vím, o čem mluvím. U nás už taková kasa běží.
Ergo: Pořizovací Náklady cca 30 tisíc, měsíčně vás to vyjde bratru na 10 000 Kč. Ročně hodně přes 100 tisíc na jednu kasu.

Mýtus třetí - EET prospěje nám všem

EET vymyslel Andrej Babiš. Za jedním z největších prodejců EET systémů stojí Martin Roman, bývalý ředitel ČEZu, vlastník Škody Transportation. Oba oligarchové, magnáti, kterým se mimořádně hodí just-in-time informace o vývoji trhu. Okamžitě se dozvědí, co koupit a co prodat. To je velká výhoda. Jim to opravdu prospěje.
A nám ostatním? Nám to žádný užitek nepřinese. Ti, co obcházejí registrační pokladny, budou obcházet i EET. Podstatou toho všeho je dělat pro takové lidi, kteří účtenku nepotřebují a dovedou mlčet. A takových je pořád dost.

Možná se chytne pár zlodějíčků, ale 18 miliard ročně? Pokud by průměrný lump krátil daň o 100 tisíc ročně, muselo by takových gaunerů být 180 000. 180 tisíc lumpů, z nichž jeden každý by zatajil daňový základ cca 700 000 Kč... Vzhledem k tomu, že do EET se dosud zapojilo asi 40 tisíc provozů, musel by každý z nich krást ještě násobně více...
A že to doženou ty obchůdky na návsích nebo večerky v kočárkárnách? Drtivá většina trhu patří řetězcům a ty už dávno na EET jedou. Tam žádný prostor není.
Ergo - EET poskytne informace obřím investorům, aby investovali s menším rizikem. Nám to akorát zavře hospody.

Mýtus čtvrtý - Tlačítko Nefiskalizovat umožňuje podvádět

Podle toho spolehlivě poznátek skutečného bulíka. Tohle tlačítko způsobí, že se platba neregistruje na serveru FÚ. Proč? No protože zákazník zaplatí převodem! Představte si školní výlet. Děti se najedí, učitel podepíše objednávku a škola zaplatí na fakturu. Ale ty děti jedly kokrétní jídla u konkrétních stolů, někdo je musel uvařit a naservírovat. Ergo - systém to všechno zaevidoval, ale hotovost nepřijal. Takže není důvod tržbu evidovat na FÚ.
A jak poznáte, že neproběhla fiskalizace? Na účtence je to napsané. Paranoidní udavač může hned letět na berňák práskat.

Mimochodem - za první den se jich našlo podle ČT24 130...

Buďte FIK!

Autor: Lumír Vitha | sobota 3.12.2016 9:27 | karma článku: 45.93 | přečteno: 10336x

Další články blogera

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval? - Pokračování

Nebo spíš rozvinutí toho, co jsem napsal v pátek. To proto, že debata pod článkem se stočila pouze na školné, jako kdybych označil školné za univerzální všelék. V úvodu pro přehlednost zopakuju stěžejní odstavec zmíněného textu.

27.11.2023 v 6:04 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 285 | Diskuse

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval?

Na pondělí se chystá generální stávka, byť podle způsobu informování médií to vypadá jako stávka učitelů za vyšší platy. No neva, zůstanu jako učitel u toho, že i tak se to dá vyložit a že tudíž celkem snadno dopředu odhadnu,

24.11.2023 v 8:24 | Karma článku: 31.65 | Přečteno: 791 | Diskuse

Lumír Vitha

Je Prigožin skutečně mrtvý?

Po středeční nehodě letadla na trase Moskva - Petěrburg existuje možnost, že opravdu mrtvý je. I když - řečeno slovy klasika - možná ještě trochu žije.

25.8.2023 v 13:25 | Karma článku: 10.31 | Přečteno: 339 | Diskuse

Lumír Vitha

Hybrindák už bůhvíkolikátý aneb Někdo se hybridem už narodil

Minule jsem skončil u hybridů, které už se aspoň chvilku umějí chovat jako elektromobily. Řeč byla o vozech, které vycházejí ze sériových modelů a využívají s nimi mnoho společných dílů, včetně poháněcí soustavy. Ale na konci

22.6.2023 v 9:07 | Karma článku: 5.92 | Přečteno: 224 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 591 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 899 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1546 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 219 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1277

Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...