Andrej Babiš a dluhopisy

Třaskavé téma. Byl to daňový únik, nebo legální "malá domů"? Může za to "Kalůsok", nebo čí je to vlastně bordel?  

Kdysi kdosi (Kalousek? Možná) vymyslel, že když se vydají korunové dluhopisy, investoři z nich zcela jistě budou mít menší výnosy, než nějakých 6 korun ročně, a tudíž nezaplatí daň z příjmu, bo tato bude míň než koruna a to se zaokrouhluje na nulu.

Ať byly jeho důvody sebebohulibější, to, co se dále odehrálo, jen dokazuje rčení, že cesta do pekel je dlážděná těmi nejlepšími úmysly.

Chytli se toho špekulanti, protože v tom našli cestu, jak si legálně snížit daně. Prostě půjčí vlastní firmě peníze na co největší úrok, ten dají firmě do nákladů, ale sami výnosy nezdaní, bo - viz výše.

Mezi těmito fiškusi byl také Andrej Babiš, jehož Agrofert vydal první emisi korunových dluhopisů a Andrej Babiš sám je také nakoupil. Odrbal stát na daních, jako mnozí jiní, a svědomí ho trápit nemuselo. Byla to zjevně chyba státu, potažmo navrhovatelů a schvalovatelů příslušného zákona, kteří něco takového dopustili.

Až potud je to v pořádku a podnikateli Babišovi nelze vytknout ani ň.

Potíž nastala v okamžiku, kdy Agrofert vydal druhou emisi korunových dluhopisů. Andrej Babiš se zachoval úplně stejně, tedy využil díry v zákoně a vyhnul se daním. Možná ne nijak podstatně, ale vyhnul.

Jenomže v té době byl již ministrem financí České republiky, tedy člověkem číslo jedna přes státní kasu. Jeho základní povinností v té době už bylo střežit kasu před těmi, kteří se snaží daním vyhnout, a hledat a utěsňovat všechny skulinky v zákonech, které daňové úniky umožňují.

Avšak Andrej Babiš místo toho, aby střežil státní kasu, jak mu ukládala povinnost ministra financí, rozhodl se střežit vlastní kapsu a tu státní znovu odrbat. Což udělal. A nejen to. Klidně tu díru v zákoně nechal další tři roky otevřenou. To je naprosto čítankový příklad porušení povinnosti při správě cizího majetku se škodopu velkého rozsahu. A teď, když se to provalilo, najednou svaluje vinu na Kalouska.

Ne Kalousek, pane Babiši, ale Vy osobně jste zodpovědný za to, že touto dírou utekly státu miliony na daních. Jste kozel zahradníkem, zloděj, který křičí "Chyťte zloděje".

Kdybych Vás měl volit, musela by mi ruka upadnout.

Autor: Lumír Vitha | pátek 24.2.2017 10:30 | karma článku: 28,31 | přečteno: 981x