Lumír Vitha

Porcování medvěda, který nebyl, aneb volební kampaň zdarma

21. 04. 2017 12:31:51
Sotva jsme po Novém roce rozlepili oko zarudlé ještě stopami silvestrovského ejchuhů, dozvěděli jsme se, jací jsme dobří hospodáři, bo jsme hospodařili s přebytkem nějakých 60 miliard Kč. Někteří z nás si to ráno docela pamatují.

On sice 9. ledna tlumil vášně sám ten, kdo je rozpoutal, tedy ministr financí, když v Událostech oznámil, že žádný přebytek ve skutečnosti neexistuje a že to je jen výsledek účetních machinací (pardon, operací), ale jak vidno, marně.

A tak se hádají lidovci se socany, socani s kobliháři a všichni s těmi druhými, že se měly ty miliardy dát důchodcům, že by se měl zaplatiti státní dluh, a že by se vlastně nemělo platit nic, protože na státní dluh už se dalo...

Pravda je, že žádný přebytek nebyl. Více o tom tady. A i kdyby byl, letošní schodek má být okolo 130 mld. Kč. A nejspíš asi bude. Vzpomínáte na loňské jásavé povykování na konci každého měsíce o tom, jak super si rozpočet vede ve srovnání s minulými roky. Dnes ticho po pěšině. Nejspíš není proč jásat.

Čili - jestliže loni + 60 mld a letos - 130 mld, to je dohromady pokles o 180 mld během jediného roku při stále rostoucí ekonomice, je to dost mizerná vizitka...

Proto je lepší za hlasitého pokřiku porcovat medvěda, který vlastně nebyl. Ono se najde dost moulů, kteří na to skočí.

Hezký víkend!

Autor: Lumír Vitha | karma: 23.09 | přečteno: 577 ×
Poslední články autora