Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

650? Ne, spíš 30 000 nových případů denně. Proč to říkám?

Včera bylo ohlášeno 650 nových případů covid-19. Předtím 503, atd., atd. Navzájem se šavlujeme narůstajícími čísly, ale o čem ta čísla vypovídají?

Na stránkách Ministerstva zdravotnictví najdeme aktuální statistiky obsahující spoustu čísel a grafů. Vysvětlení pojmů podle MZd najdeme zde. Pojďme si bez emocí říci, co z nich vyčteme.
(Poznámka na úvod - v dubnu a květnu jsem si docela čile dopisoval s panem doktorem Duškem, ředitelem ÚZIS. Mimo jiné jsem se ptal, zda je správné použít výraz "nemocný" v souvislosti s pozitivními testy. Zda není přesnější výraz "nakažený". Pan ředitel mi napsal, že virová nálož, kterou testy odhalí, už musí být poměrně vysoká, takže slovo "nemocný" je v pořádku. Budu se tedy toho držet a budu používat tento výraz, případně jeho ekvivalent.)

1. Provedené testy
K 2.9.2020, 18:04 hod., bylo provedeno celkem 923 220 testů, z toho 10 966 právě v tento den.
Co nám to říká? Kolik bylo použito testovacích sad. Nic víc.
Co nám to neříká? Kolik bylo skutečně otestováno lidí, kolik z nich bylo testováno poprvé a kolik opakovaně. Tohle číslo tam chybí.

2. Potvrzené případy celkem
K 3.9.2020, 1:01 hod. bylo potvrzeno celkem 25 773 případů, z toho 650 z 2.9.2020.
Co nám to říká? Kolik bylo zachyceno lidí s takovou virovou náloží, aby ji testy prokázaly.
Co nám to neříká? Kde se ti lidé vzali. Kolik takových lidí je doopravdy. V jaké fázi nemoci se tito lidé nacházejí - zda se nemoc rozvíjí nebo už je na ústupu. Kolik jich bylo dohledáno trasováním, kolik se jich přihlásilo samo, kolik jich bylo vyšetřeno na žádost jejich ošetřujícího lékaře. Nevíme, jak moc (nebo málo) toto číslo koreluje s reálnými poměry v celé společnosti.

3. Aktivní případy
K 3.9.2020, 1,01 hod. bylo vedeno 7 022 aktivních případů covid-19.
Co nám to říká? 7 022 našich spoluobčanů má v sobě prokázanou  takovou virovou nálož, že ji odhalí používané testy.
Co nám to neříká? Kolik takových lidí je doopravdy. V jaké fázi nemoci se tito lidé nacházejí - zda se nemoc rozvíjí nebo už je na ústupu.

4. Vyléčení
K 3.9.2020, 1,01 hod. bylo vedeno 18 326 vyléčených
Co nám to říká? Kolik lidí se uzdravilo. Víc od tohoto údaje očekávat nelze.

5. Úmrtí
K 3.9.2020, 1,01 hod. bylo vedeno 425 úmrtí.
Co nám to říká? Zemřelo 425 lidí, kteří byli před smrtí pozitivně testováni na covid-19.
Co nám to neříká? Kolik lidí zemřelo na covid-19.

6. Aktuálně hospitalizovaní
K 2.9.2020, 18.05 hod. bylo vedeno 172 aktuálně hospitalizovaných.
Co nám to říká? Kolik lidí aktuálně hospitalizovaných v nemocnicích v ČR je pozitivně testovaných na covid-19.
Co nám to neříká? U kolika lidí bylo příčinou hospitalizace onemocnění covid-19 a kolik jich bylo přijato z jiného důvodu.

Teď se pojďme podívat na vzájemné vazby mezi těmito čísly a na to, do jaké míry vypovídají o šíření infekce mezi obyvatelstvem. Interpretací je hodně, překládám tu svou.

1) Počet testů x počet potvrzených případů
Na stránkách ÚZIS, potažmo MZd, je graf, který tuto korelaci sleduje. Odmyslím si zajímavou pravidelnost v kolísání "úspěšnosti" testů (nejvíce procent záchytů o víkendu, nejméně v pondělí), dojdu k obecnému závěru, že průměrný podíl pozitivních testů na celkovém počtu testů je v průběhu týdne cca 4 %. 
Co nám to říká o aktuálních počtech nemocných v celé populaci? V podstatě nic. Zde vstupujeme na tenký led dohadů.
Jaké je složení testované skupiny lidí? Předpokládám, že nejvíc lidí z testované skupiny je tzv. "vytrasováno", tj. jsou to lidé, kteří byli označeni lidmi již pozitivně testovanými jako potenciální ohrožení nákazou. To by mohlo posouvat procentu zachycených v testech vzhůru oproti reálnému stavu ve společnosti. Ještě více by to mohlo platit u lidí s příznaky, kteří se testují buď na vyžádání ošetřujícího lékaře, nebo na vlastní žádost a za svoje peníze.
Naproti tomu existuje skupina lidí, kteří z nějakého důvodu (např. pro výjezd do zahraničí) potřebují negativní test. U nich je předpoklad, že pokud mají příznaky, na test nepůjdou, a tudíž výsledné procento naopak tlačí dolů. Moc jich ale podle mne nebude.
K tomu můžeme přidat předpoklad, že trasování není nijak přesné. Pozitivně testovaní si nemusí vzpomenout úplně na všechny, s nimiž se setkali, ale také mohou spoustu kontaktů zatajit, aby zbytečně nevystavovali ostatní trablům s karanténou. I to přibližuje poměr záchytů reálnému stavu v celé společnosti.
Hypotéza: Jestliže procento pozitivních testů z celkového počtu testů osciluje kolem hodnoty 4 (%), sám pro sebe se domnívám, že v celé populaci je dnes cca 3 % lidí s aktivní infekcí. To je asi 300 tisíc lidí.

2) Počet denních záchytů x počet skutečných aktuálních přírůstků za konkrétní den
O tom nevíme zhola nic. Pozitivní testy neříkají, v jakém stádiu nemoci se postižený nachází. 
Hypotéza: Jestliže je podle zdravotníků člověk infekční cca 10 dní, znamená to, že z celkového počtu nově zachycených se v konkrétní den nakazila cca 1/10. Ostatní se nakazili předtím. Tedy každý den přibude v ČR okolo 50 - 60 nakažených v testovaném vzorku, tj. cca 30 tisíc lidí v celé populaci.

3) Aktuálně hospitalizovaní
Jestliže je počet zachycených nakažených závislý na počtu testů a metodice výběru, je počet aktuálně hospitalizovaných jediné číslo, které dokumentuje, nakolik je nemoc pro populaci reálnou hrozbou. Lze předpokládat, že komu je tak zle, že to vyžaduje hospitalizaci, ten prostě v nemocnici je. Těch, kteří na tom jsou mizerně a přesto v nemocnici nejsou, domnívám se, mnoho nebude, Řádově jednotky lidí.
Hypotéza: Aktuální počet hospitalizovaných je jediné číslo, které reálně vypovídá o tom, jakou hrozbu pro populaci nemoc představuje. Stejně jako u jiných viróz, včetně chřipky.

4) Počet zemřelých
Jak už jsem uvedl. na jaře jsem čile komunikoval s panem doktorem Duškem. Podle statistik ÚZIS mělo k 1. květnu 2020 z 244 zemřelých pozitivně testovaných na covid-19 92 % nejméně jednu komorbiditu, tedy chorobu bezprostředně je ohrožující na životě. 82 % dokonce 2 a více komorbidit. U chřipky se mi podobnou statistiku najít nepodařilo, předpokládám, že to bude podobné.
Hypotéza: Covid-19 pro populaci jako takovou nepředstavuje žádnou hrozbu. Stejně jako ostatní infekce ohrožuje hlavně oslabené jedince, které je tak třeba individuálně a cíleně chránit.

Myslím, že operuji s docela uzavřeným okruhem hypotéz a argumentů, na základě čehož si troufám tvrdit, že aktuálně je v ČR asi 750 000 lidí, kteří covid-19 měli nebo mají, 300 000 lidí, jejichž status odpovídá označení "aktuálně aktivní případ", dále že každý den přibude asi 30 000 nových případů a stejný počet vyléčených, a to vše při cca 170 hospitalizovaných a 425 zemřelých.
Těším se na diskuzi.

 

 

Autor: Lumír Vitha | čtvrtek 3.9.2020 11:17 | karma článku: 44,04 | přečteno: 13065x
  • Další články autora

Lumír Vitha

FVE přemítání, pro příště už nepáchnoucí benzínem, aby to někoho nemátlo

Potřetí usedám ke klávesnici, abych veřejně popřemýšlel, proč FVE, vlastně kompletně OZE, ano, nebo ne. Podle reakcí pod mými dvěma předchozími texty usuzuji, že je to téma přinejmenším dráždivé. Vlastně neusuzuji, spíš se to

10.4.2024 v 5:57 | Karma: 6,48 | Přečteno: 376x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

FVE zamyšlení páchnoucí benzínem - pokračování

V pátek jsem si položil otázku, proč se zasazovat o další závislost na zdrojích energetických surovin ze zemí s těžko předvídatelnými režimy, když k nám dopadá dostatek energie ze slunečního záření, které je zdarma

9.4.2024 v 5:44 | Karma: 18,38 | Přečteno: 3184x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Malé fotovoltaické zamyšlení trochu páchnoucí benzínem

Dnes se opět po nějakém čase v tisku objevila informace o tom, že země OPEC snižují těžbu ropy, aby udržely, případně zvýšily cenu. Což mě přivedlo k tomu, hodit na papír otázku, kterou už mám na jazyku dlouho.

5.4.2024 v 6:10 | Karma: 12,51 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval? - Pokračování

Nebo spíš rozvinutí toho, co jsem napsal v pátek. To proto, že debata pod článkem se stočila pouze na školné, jako kdybych označil školné za univerzální všelék. V úvodu pro přehlednost zopakuju stěžejní odstavec zmíněného textu.

27.11.2023 v 6:04 | Karma: 18,52 | Přečteno: 300x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval?

Na pondělí se chystá generální stávka, byť podle způsobu informování médií to vypadá jako stávka učitelů za vyšší platy. No neva, zůstanu jako učitel u toho, že i tak se to dá vyložit a že tudíž celkem snadno dopředu odhadnu,

24.11.2023 v 8:24 | Karma: 31,83 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:43

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluví...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.