Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Byť s vámi povšechně souhlasím, tak vám musím oponovat v tom, že lze letos a za minulý rok očekávat propad porodnosti. Dle mého názoru se naopak začneme dostávat k rekordům za posledních deset let, protože spousta lidí rodičovství během krize odkládala a už došli do situace, že nikdy, když ne teď. A mladí lidé mého ročníku (86) mají všude kolem mne hromady dětí. Podle mně podceňujete vliv moderního uvažování, kde začíná převládat prorodinný názor.

0 0
možnosti
LV

Svým způsobem máte pravdu. Podle pár let starých prognóz už měl být propad porodnosti veliký, ale ona je spíš stagnace. A důvod se těžko hledá. Na druhou stranu máme v širší rodině celkem 5 potomků ve Vašem věku +- rok dva, jen jedna z nich má dítě a ti ostatní se k tomu ani nechystají. ...

0 0
možnosti
ZH

Já teda nevím, co přesně je v tom novém zákonu, reaguji tedy pouze na blog.

Ačkoliv se zdají Vaše ekonomické argumenty logické, domnívám se, že nemůžou být jediným, nebo hlavním argumentem. Děti u nás chodí ve vlnách, jednou je jich víc, pak zase méně. Je tedy logické, aby kapacity byly nastaveny na ty silnější ročníky.

Já si dovedu představit, že se postaví/modernizuje školka pro více dětí a když zájem opadne, začnou se uvolněné prostory využívat pro mimoškolní provoz, nebo se prostě jen nebudou využívat. Ale budou kdykoliv k dispozici. Neni nic více stresujícího, než když se chce matka vrátit do práce a školka je na druhém konci města. Kdo si to prožije jednou, toho opravdu přejde chuť na další děti. V Německu nedávno přijali zakon o nároku na jesle. To by jste nevěřil, kolik ženských to dostalo do práce, i tam se musí platit hypotéky. Stát ovšem na výstavbu těch jeslí přispěl nějakou tou miliardou, na obci je provoz. :-)

0 0
možnosti
LV

Omlouvám se, neznám německý zákon o jeslích, takže si nejdřív nastuduju, než něco řeknu.

Ale co se týče druhé, resp. první části Vašeho příspěvku - jak jsem napsal, zařízení školky lze z důvodů specifických stavebních úprav, zejména sociálek, šaten, zahrady, používat jen pro školky. Větší lidé se tam prostě fyzicky nevejdou.

K tomu jen jednu otázku - zkoušel jste někdy udržovat prázdný dům? Musíte tam topit, protáčet vodu, plnit sifony, aby nesmrděly odpady, uklízet a malovat, protože se tam práší... A proč to všechno? Protože jednou možná přijde další babyboom?

Myslím, že jste můj text nečetl celý. Tedy alespoň ne tu pasáž o firemních školkách.

0 0
možnosti
JC

Souhlasím s Vámi, pane.

Napsal jste to dobře a zjevně i se znalostí věci.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS