Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

FVE zamyšlení páchnoucí benzínem - pokračování

V pátek jsem si položil otázku, proč se zasazovat o další závislost na zdrojích energetických surovin ze zemí s těžko předvídatelnými režimy, když k nám dopadá dostatek energie ze slunečního záření, které je zdarma

a nikdo nám ho nemůže vypnout.

Nečekal jsem nijak dramatickou diskuzi, takže 13 příspěvků považuji za docela slušný zájem.

Na přímou otázku jsem přímou odpověď nedostal, ale někteří diskutující se k ní velmi blížili. I když očekávatelně převládaly příspěvky spíše nesouhlasné. Vezmu to od nejstarších.

1) První výtka směřovala k tomu, že můj výpočet je poněkud nepřesný.
Uznávám. Už proto, že přesný výpočet lze vždy udělat pouze zpětně. Já jsem se dopustil navíc ještě toho zjednodušení, že jsem (důvod jsem vysvětlil v textu) takříkajíc prohnal elektřinu přes elektromobil. Navíc aktuálně mě nakoupená1 kWh ve vysokém tarifu vyjde na cca 7,25 Kč včetně všech poplatků, 1 kWh uložená v baterii auta mi ušetří asi 10 Kč za benzín. Takže úspora na 1 kWh je ještě  o 2,75 Kč větší.
Ve skutečnosti ani já neprojedu na elektřinu nějakých 50 tisíc km ročně. Ale elektřinu zpracuji nebo uložím jinak (vysvětlím později, opět za předpokládaného nesouhlasu oponentů).

2) Druhá, a naprosto zásadní, výtka směřovala k nepravidelnosti výroby FVE a nutnosti energii ukládat.
Tohle je největší slabina FVE a větrných elektráren. Nemají pravidelnost, jsou nárazové. Elektřinu v nich vyrobenou je proto nutno ukládat, aby se nemařila. Někteří diskutující uvedli, že proto raději preferují stabilní zdroje, konkrétně jaderné reaktory, včetně modulárních.
Nelze než souhlasit s tím, že uložení elektřiny vyrobené ve FVE a větrnících je největším problémem těchto zdrojů. Na druhou stranu je třeba říci to, nikdo z diskutujících neuvedl, a sice, že problém úložišť je problémem i stabilních zdrojů. 
Odběrová křivka elektřiny se nazývá křivkou proto, že je kolísavá. Není to přímka. Stabilní zdroje však dodávají stabilní příkon a každá jeho změna je poměrně složitý - a drahý - proces. Zejména u jaderných reaktorů. Takže abychom byli schopni efektivně využívat jaderné elektrárny, budeme potřebovat další zdroje, které bude možné rychle a levně ve špičce připojit a v sedle odpojit. Dnes tuto úlohu plní především plynové a vodní elektrárny plus nemnohá úložiště, která máme k dispozici, tedy hlavně přečerpávací elektrárny (podle serveru eAGRI máme aktuálně čtyři, mimochodem s účinností uložení asi 76 %).

Tady se asi té ideologii úplně nevyhneme. Mnozí budou poukazovat na to, že plynové elektrárnu už máme, včetně logistiky, a že pokud se budeme k těm nevyzpytatelným režimům chovat slušně, tak nám vždycky nějaký ten plyn pošlou. A že investice do nových solárních zdrojů a úložišť budou vysoké, a že solární panely se stejně vyrábějí v Číně, takže budeme na těchto režimech dál závislí, a že to není šetrné k životnímu prostředí.
Jiní, včetně mě, budou oponovat tím, že ty elektrárny nakonec stejně doslouží, a pokud bude třeba nových investic, potom je logičtější a pragmatičtější investovat do zdrojů pocházejících od nás. Ty investice budou stále efektivnější.
Jeden z diskutérů zpochybnil cenu 200 000 Kč za elektrárnu s výkonem 10 kWp. Přiznávám, že v tuto chvíli na trhu taková není. Ceny sestav i termíny realizací šly aktuálně docela nahoru, naposledy jsem takovou nabídku viděl v lednu. Byla to elektrárna s trackerem, střídačem 10kW a úložiště 6,4 kWh za 199 800 Kč včetně DPH bez instalace. Dnes už tu nabídku nedohledám, bohužel. Zde je nabídka střídače 10 kW + baterie 14 kWh + řídící modul  (bez panelů) za 172 500 Kč vč. DPH, panely lze přikoupit (10 kWp za 56 790 Kč). Takže cca 230 000 Kč bez instalace.
Asi začala sezóna... Nicméně loni podobná elektrárna (s výkonnějším střídačem 15 kW a úložištěm 14,7 kWh) vyšla bez montáže na nějakých 492 000 Kč. Takže i přes (pravděpodobně) sezónní zdražení jsou dnes ceny FVE výrazně nižší než před rokem, a to o desítky procent.

Souhlasím i s tím, že drtivá většina solárních panelů a dalších komponent FVE pochází z Asie, především z Číny. Ovšem tohle je obecně problém evropského průmyslu. Vyvezli jsme do Číny práci a teď na to doplácíme.
Další důvod, proč podpořit získávání energie z obnovitelných zdrojů. Rozběhne to i evropský průmysl. Ostatně je to docela vhodný program pro naše dodavatele v oboru automotive. Velká část z nich vyrábí světla, kabelové svazky, přístrojové desky a další komponenty technologií podobnou technologii  výroby komponent FVE. 
Pokud tedy někteří diskutující volají po ekonomickém smyslu FVE, potom i tohle je jeden z jeho aspektů.

Už je to dost dlouhé povídání, tak zase příště.
Hezký den!

 

Autor: Lumír Vitha | úterý 9.4.2024 5:44 | karma článku: 18,38 | přečteno: 3186x
  • Další články autora

Lumír Vitha

FVE přemítání, pro příště už nepáchnoucí benzínem, aby to někoho nemátlo

Potřetí usedám ke klávesnici, abych veřejně popřemýšlel, proč FVE, vlastně kompletně OZE, ano, nebo ne. Podle reakcí pod mými dvěma předchozími texty usuzuji, že je to téma přinejmenším dráždivé. Vlastně neusuzuji, spíš se to

10.4.2024 v 5:57 | Karma: 6,48 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Malé fotovoltaické zamyšlení trochu páchnoucí benzínem

Dnes se opět po nějakém čase v tisku objevila informace o tom, že země OPEC snižují těžbu ropy, aby udržely, případně zvýšily cenu. Což mě přivedlo k tomu, hodit na papír otázku, kterou už mám na jazyku dlouho.

5.4.2024 v 6:10 | Karma: 12,51 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval? - Pokračování

Nebo spíš rozvinutí toho, co jsem napsal v pátek. To proto, že debata pod článkem se stočila pouze na školné, jako kdybych označil školné za univerzální všelék. V úvodu pro přehlednost zopakuju stěžejní odstavec zmíněného textu.

27.11.2023 v 6:04 | Karma: 18,52 | Přečteno: 300x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval?

Na pondělí se chystá generální stávka, byť podle způsobu informování médií to vypadá jako stávka učitelů za vyšší platy. No neva, zůstanu jako učitel u toho, že i tak se to dá vyložit a že tudíž celkem snadno dopředu odhadnu,

24.11.2023 v 8:24 | Karma: 31,83 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Je Prigožin skutečně mrtvý?

Po středeční nehodě letadla na trase Moskva - Petěrburg existuje možnost, že opravdu mrtvý je. I když - řečeno slovy klasika - možná ještě trochu žije.

25.8.2023 v 13:25 | Karma: 11,44 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.